Totul despre marketingul online

În ziua de azi, cine nu face marketing online nu există! De la construirea unui website optimizat, care să atragă oaspeți, până la reclamele online (indiferent că e vorba de Google sau social media), restaurantele trebuie să-și construiască o prezență puternică, chiar dacă e una… virtuală.

În acest capitol discutăm pe larg despre website-ul de restaurant (de la ce trebuie să conțină site-ul tău, la cum funcționează Google Ads), cum să îți construiești paginile de social media, dar și cum să atragi mai mulți urmăritori, cum să te folosești de newslettere și e-mail marketing, cum să optimizezi marketingul pentru mobil, dar și cum să abordezi recenziile din online.

Website-ul și pagina în Google

În ziua de azi este ceva obișnuit ca oaspeții să se uite pe site-ul unui restaurant atunci când aleg unde să ia masa. Acesta este motivul pentru care este extrem de important să îți construiești unul (și încă unul bun!).

Pe de altă parte, se știe că în industria restaurantelor site-urile nu conțin mereu informații la zi și nici nu sunt neapărat cele mai frumoase ca layout.

Un site de calitate poate face însă diferența între a câștiga un client sau a rata o oportunitate. Indiferent cât de bună este mâncarea pe care o servești, serviciul și ambianța, un site prost construit poate da localului o imagine proastă.

 

Ce trebuie să conțină site-ul unui restaurant

Mulți oameni pleacă de la ideea că un site frumos reflectă calitatea restaurantului în sine. Așa că în mod clar va trebui să acorzi atenție acestui aspect! Privește pagina de internet ca fiind „fața” localului tău. Aici se formează deseori prima impresie în mintea celor care vor să te viziteze și se setează așteptările pe care le au. Ai perfecționat deja meniul, serviciul și locația, acum e timpul să ai și un site care să completeze tabloul.

Iată câteva elemente pe care orice site de succes al unui restaurant trebuie să le aibă.

  1. Informații de contact

Atunci când construiești site-ul pentru afacerea ta, trebuie să te gândești în primul rând care ar fi motivul pentru care cineva l-ar accesa. În cazul website-ului unui restaurant, unul dintre cele mai frecevente motive este nevoia de a afla locația, programul și numărul de telefon la care te pot contacta în cazul în care au întrebări.

Pe lângă pagina de contact, adresa restaurantului, numărul de telefon și programul ar trebui să fie vizibile indiferent de pagina pe care o accesează (chiar și în cea de meniu, spre exemplu).

Poți, de asemenea, insera un link către adresa pe care o ai listată în Google Maps (îți explicăm în următorul articol cum să setezi această pagină), așa încât aflarea exactă a locației să fie la doar un click distanță. De asemenea, un număr de telefon cu link, care să poată fi apelat direct de către utilizatorul de pe mobil, este de asemenea de ajutor.

  1. Meniu

În afară de faptul că oamenii vor să afle locația restaurantului, un alt motiv principal pentru care vor accesa site-ul este de a se uita pe meniu.

Este extrem de important să ai un meniu adaptat pentru online. Nu e suficient să pui o poză cu meniul fizic, deoarece clienților le este mai greu să dea scroll, rezoluția nu este neapărat cea mai bună și nici nu poate fi ușor „citit” de motoarele de căutare.

Același lucru este valabil și pentru meniurile în format PDF. Cel mai bine este ca vizitatorii site-ului să aibă acces cât mai rapid și facil la informațiile care îi interesează. Obligându-i să downloadeze un meniu PDF, în loc să-l listezi direct pe site, este o bilă neagră în ochii lor. În special dacă îți accesează site-ul de pe mobil! Ca alternativă, poți pune un link care să deschidă meniul PDF într-o fereastră nouă. Se încarcă repede și este ușor de vizualizat.

  1. Imagini excelente cu mâncarea

Niciodată nu subestima puterea pe care o are o fotografie reușită! Din păcate, oamenii nu pot gusta imaginile. E important să le oferi clienților un „preview” cu ce le poți oferi în restaurant. Ține însă cont că imaginile de calitate slabă sau cele care nu arată deloc apetisant pot avea fix efectul contrar.

Un lucru pe care ar trebui să-l reții atunci când faci fotografii la mâncare este că oamenilor le place să vadă mărimea porției. Fii sincer atunci când suprinzi în imagini o farfurie, căci altfel, odată ajunși în restaurant, oaspeții ar putea fi deranjați dacă primesc mai puțin decât se așteptau.

Arată tuturor cât de gustoasă e mâncarea prin imagini de rezoluție mare, bine puse în valoare de lumină și cadru. Nu e musai să pui câte o poză cu fiecare preparat, dar cu cât ai mai multe, cu atât mai bine! Și chiar dacă îți rămân poze nefolosite de la ședința foto, pe care nu le urci pe site, le poți folosi în schimb pe rețelele de socializare.

Investește în fotografii de calitate, făcute de un fotograf profesionist – este o investiție care își merită toți banii! O singură poză bună îți poate aduce o mulțime de clienți!

De asemenea, poți adăuga aceste fotografii și la meniul on-line, așezate lângă denumirea preparatului respectiv.

  1. Secțiune de livrări (dacă oferi acest serviciu)

Chiar dacă experiența unei mese în oraș nu poate fi înlocuită de cina luată acasă, e important să oferi și un astfel de serviciu de livrări la domiciliu (în special în această perioadă guvernată de pandemie). Ușurința de a plasa o comandă on-line este mult mai tentantă decât a o face telefonic. În plus, siguranța tranzației este garantată, iar șansele de a se încurca comanda sunt mai mici.

Chiar dacă nu ai un serviciu de livrări, poți pune un link către platformele partenere prin care cei care vor mâncare de la restaurantul tău să poată comanda acasă.

  1. Rezervări on-line

Astăzi, majoritatea celor cu vârste între 18 și 35 de ani preferă să folosească aplicațiile mobile sau să intre pe internet pentru a face o rezervare la masă, a localiza un restaurant, a citi review-uri și a decide unde vor să iasă în oraș. 

E suficient să pui un link în site către pagina ta din Restograf, pentru ca oricine să poată face o rezervare on-line. Clientul alege ziua, ora și numărul de persoane, dă click și gata! Primește confirmare pe loc! În cazul în care nu există disponibilitate, nu va putea selecta segmentul orar respectiv. Iar tu vei obține mai multe rezervări, în timp real, 24h din 24h.

  1. Imagini din restaurant

Pe lângă fotografiile cu mâncare, website-ul unui restaurant ar trebui să ofere și poze de la interior, care să surprindă stilul de amenajare și ambientul. Astfel, viitorii oaspeți știu la ce să se aștepte atunci când intră în local. În mod ideal, site-ul ar trebui să includă și imagini de la exterior (indiferent dacă ai sau nu o terasă). Dar dacă ți se pare că localizarea stradală nu te avantajează, atunci rezumă-te doar la cele de la interior.

Și încă ceva… nu folosi doar poze cu restaurantul gol, chiar dacă în acestea se vede mai bine cum este amenajat localul. Importante sunt și fotografiile de atmosferă, cu oameni care stau la masă, mâncă, beau și discută – sunt dovada vie că în restaurant oaspeții se simt bine.

  1. Alege o temă care să se potrivească imaginii de brand

Ca proprietar de restaurant, înțelegi importanța pe care o are atmosfera. Așa că privește site-ul ca pe o extensie a spațiului fizic. Creează website-ul o versiune virtuală a aceleiași atmosfere din local? Consistența este cheia succesului! Așadar tema de pe site trebuie să se conformeze imaginii de brand. Ai un local de fine dining? Optează pentru un design minimalist, elegant. Te adresezi mai mult familiilor? Adaugă câteva elemente jucăușe.

Din moment ce pagina de internet este uneori primul lucru pe care clienții îl văd înainte de a te vizita, prima impresie trebuie să corespundă cu ceea ce vor găsi în realitate. Poți chiar folosi aceeași familie de culori pe care ai folosit-o la decorarea spațiului.

  1. O secțiune bine pusă la punct despre local

Restaurantele pot beneficia cu adevărat de secțiunea „Despre noi” pe care majoritatea site-urilor o au. Aceasta este ocazia perfectă pentru a-ți spune povestea. Folosești doar ingrediente care provin de la fermieri locali? Spune-le asta oaspeților! Ai găsit inspirație în rețetele buncii? Din nou, împărtășește acest lucru!

Secțiunea „Despre” este locul în care îți poți scoate în evidență punctele forte. Oferi spații ample de parcare? Bucătăria este condusă de un mare Chef? Oferi un serviciu rapid? Orice avantaj ai, scoate-l în față. Iar dacă nu știi sigur care sunt atuutile tale, uită-te pe site-urile care conțin review-uri și vezi ce spun clienții despre tine.

Gândește-te că asta este metoda perfectă de a te diferenția de competiție. Așa că pune în evidență unicitatea localului tău.

  1. Include clipuri video

Dacă o imagine grăiește cât o mie de cuvinte, atunci un videoclip valorează cât un milion de vorbe! Iată câteva idei de filmulețe pe care le poți include pe site:

  • Review-uri de la clienți. Deși majoritatea oaspeților nu sunt prea atrași de a avea o cameră video care să-i filmeze în timp ce mănâncă, vei găsi cu siguranță câteva persoane dispuse să spună două vorbe despre experiența avută în restaurant în schimbul unui discount. Poți chiar apela la bloggeri și influenceri care să facă filmulețe. Chiar dacă te va costa, este o investiție care va atrage un număr mai mare de oaspeți.
  • Prepararea mâncării. Cu toții suntem curioși să vedem ce se întâmplă în bucătăria unui restaurant. Oferindu-le oaspeților acces printr-un astfel de filmuleț, le vei atrage atenția. În plus, dai dovadă de transparență și le câștigi încrederea.
  • Un video în care vorbești despre misiunea și valorile afacerii. Astfel vii în completarea informațiilor pe care le-ai inclus la secțiunea „Despre noi” și detaliezi povestea care stă în spatele brandului.
  1. Calendar de evenimente

Acest punct nu este necesar în cazul oricărui local, dar dacă organizezi frecvent evenimente deosebite, poate fi de ajutor să ai un calendar pe site cu programul din luna următoare. Și ține cont că va trebui să-l actualizezi constant.

Spre exemplu, poate fi vorba de o seară grecească, sau o seară cu muzică live. Ori poate organizezi un eveniment de genul „Meet the Chef”… Sunt multe tipuri de astfel de acțiuni pe care le poți face și pe care le poți promova și în social media.

  1. Linkuri către paginile de social media

Cu ajutorul website-ului poți face cross-promotion între paginile de social media și review-urile de pe pagina de internet. Pune link-uri în subsol sau chiar pe o pagină distinctă, dedicată linkuri-lor externe.

Asigură-te doar că paginile de social media sunt în aceeași linie cu imaginea de brand și că ești activ pe platformele cu review-uri, oferind răspunsuri celor care lasă comentarii. Nu uita că în Restograf poți da oricând un răspuns celor care au lăsat o recenzie.

Și încă ceva. La rândul lor, paginile din social media trebuie să facă trimitere la site, iar toate linkuri-le ar trebui să se deschidă într-o fereastră nouă așa încât vizitatorii să nu fie scoși din site.

  1. Analytics

Google Analytics este o unealtă foarte bună dacă vrei să ai un site de succes. Nu poți urmări cât de eficientă este pagina ta de internet (sau nu) fără ajutorul unei unelte care să măsoare datele. Iar Analytics îți oferă tot felul de indicatori utili – de la localizarea celor care intră pe site, până la care sunt paginile cele mai accesate.

Nu știi de unde să începi? Iată câțiva metrici importanți:

  • Bounce rate – se referă la rata de vizitatori care iese din site fără a fi convertiți în clienți. Practic, ei părăsesc site-ul fie pentru că nu a găsit informația pe care o căutau, fie au apăsat pe butonul „Back” fără a mai face altă acțiune, fie au apăsat pe un link extern, care i-a scos din site și tot așa. Deci este important ca rata de bounce (de abandon) să fie cât mai mică.
  • Keywords – dacă ai în plan să faci în site optimizare pentru motoarele de căutare (search engine optimization – SEO) sau iei în calcul Google ads, va trebui musai să știi care sunt acele cuvinte cheie pe care oamenii le folosesc pentru a-ți găsi site-ul. Spre exemplu, dacă sunt mulți vizitatori care au ajuns pe pagina ta după ce au căutat „burgeri buni în apropiere”, n-ar fi o idee rea să aduci burgerii în prim plan atunci când îți faci publicitate, chiar dacă tu oferi și alte preparate în meniu.
  • Devices – este un indicator care îți arată ce tip de aparatură folosesc cei care îți accesează site-ul – desktop, mobil sau tabletă. Ținând cont de faptul că în ziua de astăzi totul se derulează pe repede înainte, când suntem în mișcare, majoritatea celor care caută un restaurant o fac de pe mobil. Cu ajutorul Analytics, îți poți da seama dacă te adresezi corect acestui segment sau nu (caz în care trebuie să investești în optimizările pentru mobil).

Analytics este un instrument care îți oferă multe informații, însă este important să știi cum să le analizezi și ce să faci cu ele. De aceea, nu ar strica să investești într-o agenție de on-line care să se ocupe de toate aceste aspecte.

  1. Secțiunea despre evenimente sau catering

Deși zona de catering nu este încă atât de dezvoltată la noi în țară (dești tot mai multe restaurante au început să ofere aceste serviciu), în schimb sunt multe localuri care organizează evenimente private – nunți, botezuri, aniversări, petreceri corporate etc. Acest tip de petreceri sunt o oportunitate bună de afaceri așa încât trebuie să oferi cât mai multe informații (și cât mai clare). Care este capacitatea sălii, ce oferi, meniuri speciale, care sunt prețurile etc.

  1. Conținut optimizat pentru mobil

Cel puțin 52% din traficul de pe site-uri provine de pe mobil. Așa încât este imperativ sa pagina ta de internet să fie ajustată automat pentru orice tip de ecran și dimensiuni. Adică să fie optimizată pentru mobil.

Majoritatea oamenilor decid în ultima secundă unde să ia masa și atunci fac o căutare rapidă pe telefon. Dacă site-ul tău nu este ușor de navigat pe mobil, ratezi o oportunitate importantă. În plus, Google te „penalizează” și nu mai ești afișat în primele rezultate ale căutării.

În concluzie, un site bine pus la punct îți poate aduce mult mai mulți oaspeți în restaurant, te ajută să ai o imagine profi și să câștigi brand awareness. Cu condiția să conțină anumite elemente cheie, să fie optimizat SEO și pentru mobil, să arate bine și să fie promovat. Dacă nu ai deja experiență în așa ceva, cel mai bine este să lași lucrurile pe mâna specialiștilor.

 

Cum să-ți creezi un profil în Google și să-ți adaugi restaurantul în Google Maps

Google Maps este sistemul cel mai folosit din lume pentru navigație. Așa că listarea afacerii tale pe hartă nu ar trebui privită ca o opțiune, ci ca ceva indispensabil.

Deși în ziua de astăzi este esențial să poți manevra cu ușurință „uneltele” din mediul online, nu toți ne-am născut cu talent de IT-iști. Și pe cât de simplu este în terorie, pentru a-ți adăuga afacerea în Google Maps trebuie să urmezi câțiva pași. Noi îi luăm pe rând și îți explicăm ce ai de făcut. În cazul în care deja te-ai înregistrat, poți verifica dacă ai făcut-o în mod corect, așa încât să și profiți de beneficiile pe care le aduce.

Dar mai întâi…

 

De ce e important să apari în Google Maps?

În primul rând deoarece Google influențează tot mai mult succesul unei afaceri. Cu cât ești poziționat mai bine în căutările de pe internet, cu atât mai multă vizibilitate ai și atragi mai mulți oaspeți – iar pentru asta trebuie să îți înregistrezi afacerea în Google. Apoi, cei care vor să vină la tine la restaurant trebuie să te poată găsi cu ușurință, eventual să și primească indicații despre cum să ajungă la adresă. Spre exemplu, dacă cineva folosește Restograf pentru a-și face o rezervare, are acces la date ca număr de telefon, program, specificul localului, review-uri și… locație – care este afișată în Google Maps. Astfel oaspeții economisesc timp, citesc opiniile celorlalți și capătă încredere în restaurantul tău, plus că știu exact unde să te găsească. Drept urmare, cresc șansele să te viziteze.

 

Creează-ți un profil în Google Compania mea

Pentru a putea adăuga datele de contact ale restaurantului tău, descriere, fotografii, program etc., va trebui să-ți creezi mai întâi aici o pagină de profil a companiei. Pentru asta, vei avea nevoie de un cont pe Google (dacă folosești deja Gmail, îl vei folosi pe acela). Caută denumirea restaurantului tău în search și selectează „Creează o companie denumită astfel”.

Apoi poți adăuga locația restaurantului – verifică dacă ai tastat corect înainte de a da click pe „Înainte”. Următorul pas este de a alege categoria din care face parte afacerea ta – alege „Restaurant”. Apoi adaugă datele de contact – numărul de telefon și site-ul restaurantului.

 

Finalizează și gestionează înregistrarea

Odată ce ai finalizat pașii de mai sus, Google va verifica informațiile, conexiunea ta cu afacerea pe care ai înregistrat-o. Pentru a face acest lucru, Google trimite o carte poștală pe adresa poștală a restaurantului – livrarea poate dura până la 14 zile. Odată ce contul este verificat, oricine îți poate găsi restaurantul dacă îl caută în Google Maps.

 

Adaugă informații noi

Odată ce totul este pus la punct, va trebui să te asiguri că informațiile pe care oaspeții le pot găsi despre tine sunt la zi. Spre exemplu, ai grijă ca programul să fie trecut corect (în special în zilele de sărbătoare). Folosește poze de calitate pentru a prezenta restaurantul și preparatele – în format .jpg sau .png, nu mai mari de 5 MB, la o rezoluție de minim 720 x 720 de pixeli. Iar dacă postezi videoclipuri, să nu fie mai lungi de 30 de secunde, sau mai mari de 100 MB.

Acum restaurantul tău apare în Google Maps! Clienții te vor putea găsi mult mai ușor atunci când fac căutări pe Google și numărul tău de oaspeți va crește!

 

Cum să fii ușor de găsit în căutările de restaurante ale oaspeților

Vrei să atragi mai mulți oaspeți? Atunci este important ca localul tău să apară în căutările de restaurante ale posibililor clienți. Adică în lista de rezultate pe care o verifică de obicei.

Lumea digitală are o mulțime de cerințe de la un restaurant. Trebuie să postezi zilnic conținut proaspăt și convingător, pe mai multe canale. Și să faci tot posibilul pentru a te menține constant în atenția oaspeților tăi. Pe măsură ce marketingul digital și platformele de social media evoluează, este cu atât mai important să ai o strategie de on-line. La modul ideal, ar trebui să promovezi permantent conținut nou. Însă baza de la care pornești pentru a fi găsit acolo unde clienții caută un local este mult mai simplă.

E adevărat că marketingul digital presupune planificare, atenție și analiză constantă. Dar sunt și câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți optimiza prezența în online. Începe prin a actualiza informațiile pe aceste trei canale. Apoi gândește-te la ce ar trebui să faci mai departe ca la niște puncte bonus.

  1. Intră în Restograf

Adoptă o metodă modernă și ia-ți adio de la grija unei persoane care să răspundă la telefon. Listarea în Restograf este gratuită!

Știai că 70% din oaspeți (82% în cazul milenialilor) se uită pe internet pentru a decide la ce restaurant să ia masa? Sau că aplicațiile mobile au înregistrat 204 miliarde de download-uri în 2019? Majoritatea celor cu vârste între 18 și 35 de ani preferă să folosească aplicațiile mobile sau să intre pe internet pentru a face o rezervare la masă. Tot acolo citesc review-uri și așa decid unde vor să iasă în oraș.

Prin Restograf, oaspeții beneficiază de un serviciu extrem de facil, la îndemâna lor. Unii dintre ei folosesc platforma de rezervări pentru a căuta un anume restaurant. Au astfel acces la tot felul de informații (pornind de la descriere, fotografii din restaurant, adresă, program, meniu etc.). Și fac o rezervare online (direct de pe site sau din aplicație), în timp real. 24h din 24h, cu confirmare pe loc.

Alteori însă, fac căutări în funcție de specificul restaurantului. Dacă au poftă de mâncare asiatică, franțuzească, vor să iasă la o cafenea sau o berărie etc… Sau caută după zona în care vor să iasă la restaurant. Pe Restograf găsesc toate informațiile necesare!

Odată ce restaurantul tău apare în lista noastră de localuri, este important să oferi câteva informații importante. Astfel cresc șansele ca cei care vizitează pagina să-și dorească să viziteze și restaurantul. Spre exemplu, profilul trebuie să includă:

  • 78% din oaspeți spun că meniul este un factor hotărâtor atunci când decid dacă să meargă sau nu la un restaurant. Este important ca ei să știe ce tip de mâncare vor găsi și la ce prețuri. În plus, le poți da de veste dacă ai un meniu special, ca de exemplu pentru mic dejun sau prânz. Ai și ofertă specială sau oferi un discount în serile de luni, spre exemplu? Specifică lucrul acesta!
  • Fotografii din restaurant – arată-le oamenilor cât de bine este amenajat restaurantul tău, ce design deosebit are! Bine ar fi ca în poze să apară și oaspeți aflați în local, așa încât să se contureze mai bine atmosfera locului.
  • Fotografii cu mâncare.Aplică același standard ca în cazul fotografiilor de pe social media: farfurii cât mai frumoase și mai reprezentative pentru oferta din meniu.
  • Ce tip de preparate oferi? Ce fel de bucătărie, gastronomie? Cu cât mai complet și mai clar alegi specificul, cu atât mai multe șanse ai de a fi găsit în funcție de tipul restaurantului pe care oaspeții îl caută.
  • Este important să vii cu un scurt paragraf în care să le povestești oaspeților despre tine. Despre mâncare, locație, chef și orice altceva îți scoate localul în evidență.

Și încă ceva… fii atent la review-uri! Contează foarte mult! De fiecare dată când își onorează rezervarea la restaurant, Restograf le reamintește oaspeților printr-un mesaj să lase un review despre experiența avută. Astfel ai ocazia să le afli părerea, să descoperi eventuale nereguli, dar și să comunici cu ei răspunzând la comentarii. În felul acesta vei obține și un rating mai mare. În plus, review-urile unui restaurant contează foarte mult când vine vorba de a atrage oaspeți noi!

  1. Fă-ți cont (de business) pe social media

Știai că există peste 330 de milioane de postări pe Instagram cu #food?

Dacă folosești deja Facebook sau Instagram cu un cont personal, știi despre ce e vorba. Postezi cele mai frumoase fotografii pe care le ai, dai like și primești like, comentezi și răspunzi. Și să nu uităm de hashtags! Ei bine, profilul restaurantului pe Instagram va fi asemănător cu cel personal. Numai că un astfel de cont pentru afaceri îți dă acces la mai multe unelte care te ajută să-ți optimizezi feed-ul (precum analytics și publicitate plătită).

Administratorul contului poate vedea datele demografice despre audiență (grupa de vârstă, locație și altele), dar și ce postări adună cele mai multe impresii și interacțiuni. Un astfel de insight îți dă puterea de a-ți optimiza strategia de social media în funcție de atuurile pe care le ai.

De asemenea, ai posibilitatea de a adăuga butoane de Contact sau chiar de Rezervări. Astfel încât urmăritorii tăi să poată intra în contact cu restaurantul. Și poți chiar investi o sumă de bani pentru ca postările tale să ajungă la mai mulți oameni.

Dacă îți creezi un cont de la zero pe Instagram, te poți folosi de un cont de Facebook deja existent, de e-mail sau de numărul de telefon. Indicat ar fi să folosești o adresă de e-mail de business a restaurantului. Asta pentru a te asigura că ai acces întotdeauna la cont, chiar dacă persoana care-l creează își dă demisia, spre exemplu. Nu-ți rămâne apoi decât să aduni cât mai mulți urmăritori și mai multe like-uri.

  1. Optimizează-ți listarea în Google Business (sau Google Compania mea)

Odată ce totul este pus la punct, va trebui să te asiguri că informațiile pe care oaspeții le pot găsi despre tine sunt la zi. Spre exemplu, ai grijă ca programul să fie trecut corect.

În fiecare lună sunt peste cinci bilioane de căutări de restaurante în Google. Și tot pe Google ai posibilitatea de a crea un profil pentru afacerea ta, așa încât să te poți conecta la toți posibilii clienți prin Google Search sau Maps. Aici poți posta fotografii și diverse oferte așa încât să atragi oaspeții la masă.

 

Ce trebuie să știi despre Google Ads

Te-ai întrebat vreodată câți oameni intră zilnic pe Google și caută un restaurant la care să ia micul dejun, prânzul sau cina? Câți caută mâncare chinezească sau italiană, spre exemplu? Îți spunem noi – foarte mulți!

Dacă vrei să aduci mai mulți oaspeți în restaurantul tău, unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face este să te faci remarcat în lumea digitală. O sarcină deloc ușoară, dar realizabilă.

Google Ads este, de departe, una dintre cele mai eficiente metode de publicitate din câte există! Cu atât mai mult pentru restaurante. În mâinile potrivite, mesajul ajunge la publicul care trebuie și îți aduce cel mai bun ROI (return of investment) dintre toate tipurile de publicitate plătită. Cu toate acestea, nu este un domeniu lesne de stăpânit. Se fac cursuri întregi despre Google Ads, sunt o mulțime de detalii și informații care trebuie cunoscute, plus că apar mereu schimbări și date noi cu care trebuie să lucrezi. De aceea, cel mai bine este să ai un om care știe exact ce are de făcut – asta dacă nu vrei să-ți bați capul cu termeni precum CTR (Click Through Rate), CPA (Cost Per Acquisition), sitelinks, geo-targeting, remarketing și tot așa! Iată însă, în mare, ce ar trebui să știi.

 

De ce ar trebui să investești în Google Ads?

În primul rând, ține cont că Google Ads este mai mult decât o recomandare, ci mai degrabă ceva ce trebuie să faci! De ce?

  • Câștigi vizibilitate și ești poziționat mai sus în căutările oaspeților
  • Câștigi oaspeți noi
  • Investești într-o formă flexibilă de advertising
  • Te poți adresa clienților dintr-o anume zonă de interes, așa încât mesajul să ajungă exact la cei interesați.

Funționează? Da, cu siguranță, dacă strategia este bună și dacă este implementată de un expert SEO, care înțelege cum funcționează uneltele Google.

 

Ce sunt Google Ads?

Așa cum spuneam, Google Ads este publicitate plătită, online. Reclama poate fi afișată în pagina de căutare (în Google Search), sau pe diverse site-uri și platforme (Google Display Network – de exemplu YouTube, Gmail, Maps sau site-uri care permit publicarea reclamelor Google).

În pagina de Google Search, reclama apare ca un bloc de text, similar cu restul rezultatelor afișate organic. În Google Display Network, reclama apare sub formă de imagine, video sau banner.

 

Ce este publicitatea de tip PPC (sau Pay-Per-Click)?

PPC se bazează pe un sistem asemănător licitațiilor, care determină cât costă spațiul de publicitate din Google și la cine ajunge mesajul.

Unul din motivele pentru care este foarte eficient din punct de vedere costuri este acela că plătești numai atunci când un utilizator interacționează cu anunțul – de exemplu, dă clic pe anunțul text sau vizionează anunțul video. Tu decizi cât vrei să cheltui pe o campanie și alegi sumele licitate cele mai potrivite pentru obiectivul tău. Google nu impune un buget minim și nici o perioadă minimă de timp în care să ruleze reclama. Asta înseamnă că poți seta o campanie pentru un an, sau doar pentru câteva zile, ori o poți programa la anumite ore.

Exact ca la o licitație clasică, prețul pentru un clic fluctuează în funcție de cerere. Cu alte cuvinte, anumite keywords sunt mai scumpe decât altele, în funcție de ranking. Scopul este să apari în primele rezultate la o căutare pe Google în funcție de acele cuvinte cheie. Google analizează și prioritizează reclamele cu cele mai bune licitații, dar și în funcție de scor (acordat după cum este construit mesajul publicitar și ce conține).

 

Tipuri de Google Ads

În principiu, sunt două mari categorii de reclame. Google Search Ads și Google Display Network. În ambele cazuri principiul de bază este cel al licitației pentru o mai bună poziționare. Pentru restaurante, cea mai bună metodă este cea de search.

  • Google Search Ads sunt reclamele care apar la o căutare pe Google sau Google Maps și se afișează ca text în lista de rezultate. Avantajul este că reclama este afișată în momentul în care cineva caută în mod activ un loc unde să ia masa. Și șansele să dea click sunt mult mai mari. Dezavantajul este că poate costa mai mult decât o campanie de display și poți folosi doar text, nu și imagini.
  • Google Display Network este mai utilă în cazul în care vrei să câștigi mai mult brand awareness – reclama va fi afișată pe diferite site-uri, în Gmail sau pe YouTube, spre exemplu. Avantajul este prețul mai mic decât în campaniile de search și faptul că te face cunoscut unor oameni care nu știu încă ceva despre tine. Dezavantajul este că ea va fi vizibilă, dar nu se va transforma neapărat într-o conversie. În plus are o rată mai mare de bounce.

Deci, care e mai bun? Depinde de ce promovezi și de cât de repede vrei să generezi vânzări. Display Ads sunt recomandate pentru obiective de vânzare pe termen lung (ca de exemplu la deschiderea unui restaurant sau o nouă ofertă de prânz). Search Ads se potrivesc mai degrabă unui obiectiv imediat – ca de exemplu creșterea numărului de rezervări pentru o sărbătoare care se apropie.

În mod automat, aceste reclame sunt afișate pe orice tip de device (desktop, tabletă și mobil). 81% dintre cei care au un smartphone au contactat un restaurant de pe mobil. Iar 75% l-au ales în funcție de rezultatele căutărilor pe Google. Tocmai de aceea, publicitatea afișată în căutări poate fi un important generator de vânzări. Și cu atât mai important este ca site-ul tău să fie optimizat pentru mobil.

Și încă ceva: poți și chiar ar trebui să targetezi audiența targetată de campanie în funcție de localizarea geografică. Evident, există o anumită distanță limitată pe care un client este dispus să o parcurgă pentru a vizita un local, iar arie de livrări este și ea limitată.

 

De unde să începi?

Un prim pas este acela de a stabili obiectivele campaniei. Poate vrei să promovezi brandul și să te faci cunoscut, să-i atragi pe cei care caută un tip de restaurant precum al tău, sau să faci reclamă unui eveniment specific.

În al doilea rând, ține cont că publicitatea pe Google nu e o unealtă magică care să rezolve toate aspectele legate de marketing. Trebuie să rezolvi orice problemă ai avea legată de branding sau marketing digital înainte de a lansa o campanie. Asta include un website mobile-friendly, optimizat SEO și completarea prealabilă a paginii tale în Google Afacerea Mea (Google My Business).

Odată ce ai pus bazele, concentrează-ți atenția pe elementele de SEO pentru campania de Google Ads. Care sunt cele mai importante cuvinte cheie și fraze pentru afacerea ta? Care este audiența target și cum poți ajunge la ei? Care sunt pucntele forte ale restaurantului, care pot atrage oaspeți și cum le marketizezi?

Înarmat cu aceste informații, consultă un expert în marketingul digital, care să te ajute să creezi texte și vizualuri optimizate SEO. Cu ajutorul lui vei seta toate detaliile campaniei – de la implementarea și setările din Google Ads, la mesaj, call to action și până la extensiile care să apară în anunț (adresă, număr de telefon, sitelinks etc.) și așa mai departe.

 

În concluzie…

Google Ads merită, cu siguranță, investiția. Așa cum am spus, este una dintre metodele de marketing care garantează cel bun ROI. În plus, lucrezi cu ce buget ai – indiferent că ești un restaurant mic sau un lanț de restaurante, există un loc pentru fiecare așa încât mesajul să ajungă la audiența potrivită.

Apoi, nu uita că reclama va fi afișată celor care sunt interesați de serviciul pe care îl oferi și care se află în zona geografică de interes, deci ai mai mari șanse să îi transformi în clienți.

Nu în ultimul rând, este o metodă economică – plătești doar pentru cei care dau clic și care evident, sunt potențiali oaspeți reali!

Ține cont însă că, de cele mai multe ori, este nevoie să testezi diferite tipuri de mesaje, să jonglezi cu bugete și cu opțiunile de afișare a reclamei, așa încât să îți dai seama ce funcționează cel mai bine!

 

Social Media

Indiferent cât de apetisantă e mâncarea în restaurantul tău, eforturile tale vor trece neobservate dacă nu reușești să atragi oaspeți. De aceea e imperativ să ai o prezență în social media.

 

Cum să îți construiești paginile de Social Media ca un profesionist

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale sunt mai mult decât un loc în care să împărtășim diverse momente ale vieții noastre, să urmărim ce fac prietenii noștri sau să urmărim filmulețe drăguțe cu pisici. Fie că ne place sau nu, au un impact direct și asupra lucrurilor care se întâmplă offline. Și este un important canal de marketing pentru tot felul de afaceri – fie că ele se desfășoară online sau nu.

Iată câțiva pași care să te ajute să-ți faci o strategie în acest sens.

Dar înainte de a începe, hai să-ți arătăm niște cifre convingătoare….

  • 93% din consumatori admit că review-urile online îi influențează într-un fel sau altul
  • 84% din consumatori au la fel de multă încredere în recenziile online cât în cele personale
  • 68% sunt dispuși să plătească cu 15% mai mult pe același produs sau serviciu dacă primesc asigurări că vor avea o experiență pozitivă
  • 75% din oameni au cumpărat un produs pentru că l-au văzut în social media.

Concluzia? Social media și review-urile sunt o cale sigură de a-ți crește reputația restaurantului tău.

Trebuie doar să înțelegi că este o investiție care necesită timp, efort și bani. Făcute cum trebuie lucrurile, rentabilitatea este extraordinară.

Scopul în sine e simplu: arată-le tuturor că exiști. Demonstrează că ești mai bun decât competiția. Convinge-i să te viziteze!

Așadar, de unde începi?

 

Creează-ți un profil bine pus la punct

Orice restaurant ar trebui să aibă o pagină pe Facebook și Instagram. În Facebook, pentru că 49% din oameni caută aici un restaurant. Instagram, pentru că este rețeaua socială nr. 1 pentru interacțiune cu oaspeții.

Atunci când completezi informațiile despre local pe paginile tale, asigură-te că furnizezi cât mai multe detalii. Iar aici intră: locație, program, număr de telefon, link către website, posibilitatea de a primi un mesaj etc. Asigură-te că informația este aceeași care apare în Google Afacerea Mea sau în Restograf. Astfel vei primi un scor mai bun de la Google atunci când se fac căutări locale. În plus, e nevoie să ai o scurtă descriere în secțiunea Despre, în care să spui câteva cuvinte despre restaurant și să pui accent pe unicitatea localului sau pe punctele forte. Foarte important este ca și logo-ul să arate bine, precum și imaginea de copertă (în cazul Facebook).

În plus, sunt multe alte butoane de care ar trebui să profiți. Spre exemplu, poți afișa meniul, dar și specificul restaurantului, precum și intervalul de prețuri. Și poți da mai multe indicii despre local – de exemplu dacă oferi take out, dacă e potrivit pentru familii și tot așa.

Foarte important este să adaugi secțiunea de Reviews (și să și răspunzi la comentariile oaspeților.)

Nu uita să alegi ce vrei să facă butonul de „call to action” – poate fi vorba de un buton de contact (de exemplu „Sună acum” sau „Contactează-ne”), ori care să permită rezervarea unei mese etc.

 

Optimizează fotografiile folosite

Conținutul vizual este mai eficient decât orice altă formă de conținut. Este mai ușor de observat, atrage atenția mai mult și, în cazul mâncării, stârnește apetitul. Pe Facebook, de exemplu, postările care sunt însoțite de imagini, au un impact de 2,3 ori mai mare.

Pe Instagram, aproape 93% din utilizatori spun că prezentarea vizuală a produselor le influențează decizia de cumpărare. De aceea este foarte important să postezi fotografii frumoase și atractive. Cu ajutorul imaginilor, trebuie să le stârnești interesul oaspeților, să-i faci să-și dorească să te viziteze. De aceea, nu te limita doar la poze cu mâncare – dacă ai dezvoltat un concept bun de brand sau dacă restaurantul are o ambianță specială, va trebui să surprinzi asta în imagini. Nu degeaba tot mai multe restaurante de top au acest element în minte atunci când concept designul restaurantului și au grijă să adauge cât mai multe elemente… instagramabile.

Pe de altă parte, nu uita că fotografiile cu mâncare de pe Instagram au un real succes! Gândește-te numai cât de popular a devenit hashtag-ul #foodporn (mai exact, numără peste 240 de milioane de postări). Cu cât sunt mai creative, mai estetice, mai bune și mai… apetisante fotografiile pe care le distribui, cu atât mai mult clienții vor avea senzația că trebuie și ei musai să le încerce!

Cum să creezi conținut vizual puternic?

  • Fă un filmuleț care arată cum gătește Chef-ul preparatul său special.
  • Fă o poză când ai restaurantul plin pentru a le da urmăritorilor tău FOMO (un acronim pentru „Fear of Missing Out” – teama de a nu rămâne pe dinafară – este un concept nou, asociat cu teama persoanelor active pe rețelele de socializare de a nu rata un eveniment important).
  • Înregistrează un boomerang cu un oaspete care se pregătește cu poftă să mănânce ce are în farfurie (cu acordul său, desigur).
  • Folosește content generat de client – fotografii pe care le fac în local și le distribuie online.

 

Folosește conținut video

Videoclipurile din social media generează cu 1.200 procente mai multe share-uri decât textul și imaginile la un loc, așa încât e imperativ să incluzi astfel de conținut în strategia ta de marketing digital. Prin intermediul videoclipurilor poți promova preparatele speciale, să prezinți echipa și ce se întâmplă în spatele „scenei”, să oferi tutoriale de gătit sau chiar o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Chef-ul.

O altă modalitate este să te folosești de filmările live – conform statisticilor, o persoană petrece de trei ori mai mult timp urmărind un live decât un videoclip înregistrat în prealabil.

 

Postează la momentul oportun

Momentul la care se fac postările trebuie ales în funcție de tipul și oferta restaurantului. Dacă te axezi mai mult pe brunch, spre exemplu, atunci clar nu vei posta o fotografie cu o porție de ouă Benedict la ora 10 seara!

De asemenea, e important să știi orele la care urmăritorii tăi sunt mai activi, așa încât să obții un impact mai mare și mai multe interacțiuni. Ia-ți timp să analizezi statisticile despre traficul pe pagina ta.

Alternativ, de-a lungul zilei poți publica postări mai „ușurele”, să le zicem așa – de exemplu fotografii cu restaurantul, imagini cu angajații etc.

 

Folosește emoji în postări

Îți plac sau nu, ăsta e adevărul: emoji sunt niște unelte de marketing. Un studiu din Statele Unite arată că aceste iconițe au un impact socio-economic pozitiv și influențează emoțiile utilizatorilor. Se pare că o postare care include un emoji are cu 57% mai multe aprecieri, cu 33% mai multe comentarii și cu 33% mai multe distribuiri față de restul.

Și, din fericire, există o muuulțime de emoji-uri cu mâncare!

 

Folosește hashtags

Cu ajutorul lor, conținutul tău va ajunge la mai mulți utilizatori, chiar și la cei care altfel nu ți-ar vedea postările. Deseori oamenii caută conținut în paginile de Facebook sau Instagram în funcție de hashtags, iar dacă tu nu le folosești încă, să știi că pierzi o oportunitate (în special când vine vorba de Instagram, caz în care imaginea publicată de tine ar putea apărea în feed-ul lor, chiar dacă nu-ți urmăresc pagina). În teorie, e bine să folosești până la 11 hashtag-uri în postările de pe Insta (preferabil în secțiunea de comentarii sau despărțite de text prin 5 puncte verticale), și 1-2 hashtags pentru postările din Facebook.

Te poți folosi de același instrument și în postările de pe LinkedIn, dar depinde care e scopul pe care-l urmărești. Spre exemplu, un bistro elegant care se adresează oamenilor de afaceri și le oferă un loc în care să ia masa de prânz, poate folosi un hashtag de genul #LunchMeeting. În schimb pentru un restaurant fast service, LinkedIn nu e neapărat cea mai bună alegere de platformă în care să se promoveze.

Nu știi de unde să începi? Încearcă #Foodie, #Foodgasm, #FoodLover, #Yum, #FoodPhotography etc. Hashtag-urile nu doar arată cool, dar sunt și foarte eficiente!

 

Distribuie postările oaspeților tăi

Ce dovadă ar putea fi mai potrivită pentru a arăta că un restaurant e bun, dacă nu chiar postările celor care au luat masa acolo? Redistribuie fotografiile celor care te-au vizitat pentru a câștiga mai mult brand awareness, dar și autoritate. Practic, oaspeții tăi devin astfel ambasadori ai brandului. În plus, câștigi credibilitate!

PS: aceasta este o bună metodă de a folosi hashtag-urile de care vorbeam mai devreme.

 

Răspunde la comentarii

Reputația este (aproape) totul pentru un local. Un review negativ rămas fără replică poate atrage după sine o mulțime de semne de întrebare pentru cei care l-au citit. Din fericire, 71% din utilizatori spun că șansele de a recomanda cuiva o companie/serviciu sunt mai mari dacă aceasta le răspunde prompt în social media.

Așadar, indiferent dacă un client a lăsat o recenzie negativă sau pozitivă, asigură-te că-i răspunzi cât mai repede posibil. În unele circumstanțe, dacă reacționezi prompt la un comentariu prost, poți rezolva situația ușor (ba chiar e posibil ca persoana respectivă să îl șteargă). În plus, comentariile îți arată care sunt punctele forte și cele slabe, așa încât să știi ce ai putea îmbunătăți.

O practică eficientă este și să dai copy-paste la recenziile favorabile în postările de pe pagina restaurantului. 

 

Apelează la influenceri

În mod asemănător cu distribuirea conținutului postat de oaspeți, marketingul bazat pe colaborarea cu un influencer care are o audiență mare, autoritate și credibilitate, este o metodă la care orice om de marketing îți va spune că e bine să apelezi. (Îți poți îndrepta atenția către influencerii din zona de lifestyle și spre food bloggers.)

Cum funcționează știe toată lumea… un blogger renumit, spre exemplu, postează la el pe pagină o fotografie din restaurantul tău. Din moment ce are un impact mare asupra celorlalți și este, până la urmă, un model de comportament pentru mulți dintre urmăritorii săi, le va stârni curiozitatea. Drept urmare vei câștiga nu doar mai multă popularitate, dar și oaspeți noi.

O altă modalitate de a colabora cu un influencer este de a dezvolta un preparat sau o băutură (ori chiar meniul întreg) împreună cu el/ea.

 

Fă concursuri în online

Concursurile de pe rețelele de socializare sunt o bună ocazie de a-ți loializa urmăritorii, dar și de a-i implica într-o acțiune imediată. Poți oferi o cină gratuită, reduceri, carduri cadou sau chiar bilete la un eveniment local. Știm că nu sună prea bine, dar 79% din oameni au început să urmărească anumite pagini pe Facebook doar pentru discounturile pe care le-au primit. Ce trebuie să facă în schimb? Evident, like & share! Sau să dea „follow” paginii și tag unui prieten la postare.

Dar atenție! Chiar dacă concursurile sunt o metodă grozavă pentru a da un boost paginii și a obține mai multă interacțiune, ai grijă câte astfel de concursuri derulezi. Dacă sunt prea multe, nu faci decât să pari disperat. Așa că limitează-te la câteva pe an.

 

Investește în publicitatea plătită

93% din agențiile de publicitate folosesc Facebook ads. Așa încât putem spune cu certitudine că este una dintre cele mai populare metode de publicitate. Motivul pentru care Facebook Ads sunt o adevărată binecuvântare este acela că ai o mulțime de opțiuni de targetare (și re-targetare) a audienței. Spre exemplu, după localizare – ceea ce înseamnă că te poți adresa doar celor din apropierea localului. Iar asta e grozav, din moment ce multe restaurante irosesc bugetul de marketing pe o bază de clienți care nici măcar nu se află în zonă.

De asemenea, poți selecta anumite categorii de vârstă, sau te poți adresa celor cu anumite interese, în funcție de ce alte pagini urmăresc și tot așa.

Să crești în mod organic o pagină în social media este foarte dificil! Și nu e ușor să convingi pe cineva să ia masa în restaurantul tău după ce a văzut doar o poză pe Instagram. Iar cum Facebook se pare că are un adevărat motto de genul „pay to play”, va dura mult până strategia ta de marketing va începe să dea roade. Așa că dacă ai resurse, cel mai bine este să investești ceva bani în publicitatea plătită!

 

În concluzie…

Pentru un restaurant, rețelele de socializare sunt metoda ideală pentru a rămâne prezent în mintea oaspeților. Când un utilizator își accesează telefonul și caută un loc în care să-și satisfacă foamea și poftele, vrei să fii acolo, pentru a te număra printre opțiunile lui!

Nu uita să-ți pui în valoare preparatele, folosește-te de conținutul generat de cei care deja te-au vizitat și oferă-le oamenilor toate detaliile de care au nevoie.

Rețeta de succes nu e una ușoară, însă rezultatele pe termen lung sunt excelente. În special când vezi că ai restaurantul plin de oaspeți fericiți!

 

Cum să te folosești de Facebook Ads pentru a avea rezultate?

Indiferent că restaurantul tău e unul de fine dining, fast casual, un gastropub și tot așa, publicul tău țintă este pe Facebook. Zi de zi, oră de oră. Și dacă nu te folosești de reclame pentru a ajunge la ei, ratezi una din cele mai eficiente canale de publicitate. Mai rău, cu siguranță concurența ta e acolo și îți fură oaspeții.

Vrei să te adresezi organizatorilor de evenimente, meselor de grup sau petrecerilor private? Poți face și asta prin anunțurile de pe Facebook!

 

De ce să te promovezi pe Facebook?

Pentru că este canalul numărul unu în lume, dintre rețelele sociale. Și pentru că oaspeții tăi petrec mult timp aici, de mai multe ori pe zi (a se nota: de pe mobil!).

E adevărat că postările organice își au locul lor dar, din păcate, ele ajung la prea puțini oameni (să nu uităm că la un moment dat Facebook a redus la numai 2% (!!) expunerea organică către fanii unei pagini – asta înseamnă că dacă ai 1.000 de urmăritori, postările organice, cele pentru care nu plătești la Facebook, ajung să fie vizualizate de numai 20 de persoane). Așa cum îți spuneam într-un articol precedent, Facebook merge mai mult pe deviza „pay to play”. Practic, fără publicitate, expunerea este foarte mică.

Așadar, hai să vedem câteva tactici pentru a te folosi eficient de Facebook Ads.

 

#1: Clienții existenți sunt audiența cea mai interesată

Dacă ai nevoie de o creștere rapidă a numărului de oaspeți, atunci cei vizați sunt cei care deja te-au vizitat. Ei vor fi cei mai interesați de ofertele promoționale pe care le ai sau de noul meniu introdus. Folosește-te de baza de date pe care o ai deja, încarc-o în Facebook Ads Manager și o va corela cu utilizatorii de Facebook.

Apoi poți targeta oaspeții pe care îi ai pentru a li se afișa reclama. Acest tip de ad este poate cel mai eficient și cel mai puțin costisitor.

De asemenea, poți crea o listă de clienți de la care nu ai neapărat date de contact sau o adresă de e-mail, dar care au intrat pe site-ul tău din pagina de Facebook, prin Facebook ad pixel. Instalându-l pe fiecare pagină din site, îi permiți Facebook-ului să identifice vizitatorii, așa încât să-i poți targeta cu o reclamă. În 3-6 luni poți chiar obține o mulțime de date!

 

#2: Fă-ți o listă de „audiență caldă”

Creează o listă de persoane pe care să le targetezi cu reclama, care să includă persoane care au mai interacționat cu conținutul postat de tine pe Facebook, dar care încă nu au vizitat restaurantul. „Audiența caldă” înseamnă acei utilizatori care fie au dat un like, fie au avut un comentariu, care au dat clic pe linkurile postate, share sau au vizualizat clipurile video. Ei știu deja cine ești și vor fi mai ușor de convins să te viziteze fizic.

Prin contrast, „audiența rece” nu cunoaște brandul, misiunea, scopul sau viziunea pe care o ai. Și e nevoie de mai mult timp, energie și bani pentru a-i face să te cunoască (așa încât și investiția se întoarce mai greu).

Folosind listele de audiență personalizată, vizitatorii din site sunt grupați în audiențe de clienți interesați. Așadar, targetează audiența de vizitatori ai site-ului și audiența formată din listele de clienți existenți pentru a obține rezultate optime din ad-urile de pe Facebook.

 

#3: Află pe cine ar trebui să mai targetezi

Ca proprietar, manager sau om de marketing al unui restaurant, cum decizi pe cine ar trebui să țintești prin reclamele de pe rețelele sociale? Faci acele „buyer personas” despre care vorbeam în alt articol (Cum și de ce să-ți faci un plan de marketing), bazate pe cei mai fideli oaspeți ai tăi.

Facebook oferă unelte care îți permit să analizezi baza actuală de clienți și să creezi audiențe similare oaspeților pe care îi ai deja.

  • Facebook Audience Insights (statisticile audienței) te ajută să afli mai multe despre clienții pe care îi ai deja (inclusiv locație, date demografice, stil de viață și obiceiuri de consum). Cu cât știi mai multe despre ei, cu atât mai bine poți personaliza mesajul.
  • Facebook Lookalike Audiences (audiențe asemănătoare) analizează datele demografice și interesele persoanelor din audiența pe care o ai deja, pentru a-i găsi pe cei asemănători lor. Folosește această unealtă atunci când audiența personalizată este una reprezentativă pentru oaspeții tăi. Spre exemplu, dacă lista de adrese de e-mail este activă și reflectă fidel clienții pe care îi ai, ar putea fi un tip de audiență bun pentru a obține altele asemănătoare.

 

#4. Adresează-te unor oaspeți noi

Când spunem „noi” ne referim la acele persoane care nu știu încă de existența restaurantului tău. Atunci când faci reclama pe Facebook, targetează acele persoane de pe piața locală care ar putea fi cel mai interesate de localul tău, folosind date precum cele demografice sau categorii de interese.

Spre exemplu, să zicem că ai un gastro pub, family-friendly, cu un meniu extins de beri artizanale. În Facebook Ads Manager (centru de administrare reclame) creează o audiență care se potrivește uneia sau mai multor „buyer personas” reprezentative pentru restaurantul tău – de pildă, bărbați între 25 și 55 de ani, care au copii, locuiesc într-un perimetru de 20 de km în jurul locației tale și au dat like unei pagini de pe Facebook care are o conexiunea cu berea. Această audiență poate fi apoi salvată pentru a fi folosită la targetarea anumitor reclame pe Facebook.

Apoi, exclude audiențele formate din oaspeții pe care îi ai deja sau pe cele bazate pe lista de e-mailuri, așa încât doar clienții „noi” să vadă reclama.

În textul reclamei, include pe scurt și un motiv pentru care cineva ar fi interesat de restaurantul tău. Așteaptă-te ca interesul generat să fie mai mic atunci când targetezi clienți noi, decât în cazul celor deja existenți, dar și la o cheltuială mai mare.

 

#5. Orice reclamă faci, trebuie să fie în dublu exemplar

Practic, împarți reclama în două. Una care să targeteze audiența interesată și una care să targeteze clienții noi.

Motivul constă în modul în care Facebook afișează reclamele tale. Scopul său este de a te ajuta să obții cel mai bun rezultat din reclamă, în funcție de bugetul alocat de tine. Dacă mergi pe o singură reclamă și îi targetezi pe toți cei de pe piața ta locală, Facebook va afișa reclama acelor oameni care ar fi cel mai interesați de ea. Din păcate, asta va da peste cap rezultatele campaniei și va sfârși prin a fi afișată celor care sunt deja interesați de restaurant. În plus, dacă amesteci cele două tipuri de audiență, crește și costul mediu al unei reclame.

Poți cheltui mai puțini bani și obține rezultate mai bune dacă rulezi două ad-uri.

 

#6. Reclamele de pe Facebook nu apar doar pe Facebook

Adică ele pot fi afișate și pe Instagram, care este o rețea socială deținută tot de Facebook. Și are aceleași capabilități de targetare. Ba chiar, în funcție de categorie de vârsta pe care o vizezi, s-ar putea să obții mai multe aprecieri pe Instagram.

Ad-urile pot fi afișate și în Facebook Audience Network – o colecție de aplicații mobile care permit afișarea reclamelor, folosind aceleași instrumente de targetare și măsurare ca și Facebook.

 

Tipuri de reclame

Facebook pune la dispoziție mai multe formate de reclame pentru a-ți putea promova restaurantul, brand-ul sau specialitățile. Ai libertatea de a fi extrem de creativ și sunt multe posibilități de a-ți promova localul folosind imagini. Facebook are o pagină unde explică pe larg tipurile de reclame. Pe scurt, e vorba de:

  • Ad-urile cu fotografie: sunt cel mai comun tip de reclamă, construite pe baza unei singure fotografii/imagini. Sunt ok și funcționează bine în cazul restaurantelor, dar sunt și alte metode de a folosi un bogat conținut media, cu mai multă creativitate de atât. Reclamele cu fotografie sunt utile atunci când vrei să aduci persoane pe site-ul tău.
  • Ad-urile video. Dispui de conținut video? Poate ai făcut de curând un videoclip promoțional… Sau poate e timpul să iei asta în calcul! Spre exemplu, poți face filmuleț care surprinde Chef-ul în acțiune, preparând mâncarea. Oamenii sunt întotdeauna fascinați de astfel de imagini. Reclamele video pot fi afișate: In-Stream (adică redate în clipurile video vizionate de utilizatori) și în Flux (caz în care arată exact ca o postare obișnuită, însoțită de inscripția „Sponsored” și are avantajul că rulează în mod automat atunci când sunt afișate în feed-ul cuiva, chiar dacă sunt pe silențios până în momentul în care utilizatorul nu activează sunetul – tocmai de aceea, ar fi o idee bună ca imaginea să fie însoțită de text. În acest caz nu poți pune un link în spatele imaginii, așa că va trebui să-l inserezi în descrierea postării). De asemenea, pot fi afișate în Stories.
  • Ad-uri de tip carusel. Să zicem, spre exemplu, că ai un meniu special, format din 3 feluri de mâncare. Cu o reclamă de tip carusel, utilizatorii pot da scroll orizontal, așa încât să vadă toate fotografiile incluse în reclamă. Ai opțiunea de a include până la 10 fotografii, fiecare cu titlul său, descriere și un call-to-action.
  • Instant Experiences. Este, de departe, cel mai bogat tip de reclamă, care atrage cele mai multe interacțiuni, oferindu-ți cu adevărat ocazia de a spune o poveste. Mai mult, au fost create special pentru mobil și se încarcă instantaneu. În acest tip de ad-uri (denumite anterior Canvas sau Planșe) poți include fotografii, videoclipuri, carusele, link-uri și multe altele. iar utilizatorii pot da scroll orizontal sau vertical, așa încât să descopere oferta. Prin Experiențe Instant creezi o destinație superbă, pe tot ecranul telefonului, pentru reclama ta. Găsești aici mai multe detalii.
  • Colecție. Colecția este un format de reclamă care ajută oamenii să descopere produse și servicii, să le parcurgă și să le cumpere de pe dispozitivul mobil într-un mod vizual și captivant. Practic, include o fotografie mai mare, principală (poate fi și un videoclip), sub care sunt afișate alte patru imagini mai mici.
  • Reclame în Stories. Platforma Stories reprezintă o experiență personalizabilă pe întreaga lățime a ecranului, care îți permite să-ți captivezi utilizatorii cu ajutorul conținutului. Avantajul acestora este că sunt captivante și credibile, autentice. Poveștile atrag interesul clienților fie că sunt afișate în Facebook sau Instagram.
  • Reclame în Messenger. În acest fel poți comunica la nivel personal cu clienți actuali și potențiali și adăuga funcții interactive sau automate. Utilizatorii vor vedea reclama în fila Conversații din Messenger, iar când o ating vor fi transferați către o vizualizare detaliată din Messenger cu un apel la acțiune care-i va transfera spre destinația aleasă de tine – locația restaurantului, o aplicație sau o conversație cu compania ta pe Messenger.
  • Reclame Montaj. Seamănă cu cele video, prezentând elemente în mișcare, sunet și text. Au dimensiuni reduse și te ajută să spui povestea pe mai multe dispozitive și la viteze diferite ale conexiunilor. Spre deosebire de unele reclame video, acestea pot fi create rapid și sunt accesibile din punctul de vedere al costurilor.

 

Atenție la Boost Posts

Cu siguranță ai observat că, dacă anumite postări au rezultate bune ca număr de interacțiuni, comentarii sau distribuiri, atunci Facebook îți va sugera să promovezi acea postare prin butonul de Boost Post așa încât să atragi și mai multă interacțiune. Asta are anumite avantaje, dar și dezavantaje.

 

Avantaje:

  • Este ușor de folosit, mai ales dacă nu ai experiență în setarea campaniilor și folosirea instrumentelor pentru reclame
  • Costuri reduse față de folosirea Facebook Ads

 

Dezavantaje:

  • Poți seta mai puține obiective
  • Audiența este mult mai mică
  • Targetarea este aprope redusă la zero
  • Nu ai opțiuni pentru afișarea unor reclame creative

 

Funcția de Boost Post este în primul rând axată pe engagement – adică să atragă mai multe like-uri, comentarii etc. Dar asta nu duce neapărat și la o conversie și nu ajută la popularizarea brandului.

În concluzie, este o unealtă utilă pentru cei care nu au experiență, însă rezultatele sunt mult mai slabe decât prin derularea campaniilor prin Facebook Ads Manager.

 

În concluzie

În marketingul digital, Facebook are cea mai vastă audiență de utilizatori activi pe care să-i targetezi cu reclamele tale. La început poate părea complicat să te familiarizezi cu toate instrumentele, dar nu e nevoie să îți bați singur capul cu toate. Sunt multe agenții de marketing digital care îți pot oferii serviciile lor pe acest segment.

 

10 metode să aduni mai multe like-uri pe Facebook

Ai creat o pagină de Facebook pentru restaurantul tău dar nu ai reușit, deocamdată, să aduni prea multe aprecieri? Ok, deci ai făcut primul pas.

Dar o pagină care nu are prea multe aprecieri nu doar că se dovedește a fi inutilă, ba mai mult, poate face mai mult rău în ochii celor câțiva care te vizitează. Ia gândește-te, tu în cine ai avea mai multă încredere – într-o pagină cu 5 like-uri, sau într-una cu 5.000? Cu cât mai multe aprecieri strângi, cu atât ai mai multă credibilitate și poți atrage mai mulți oaspeți în restaurant.

O modalitate de a face acest lucru este să investești în Facebook Ads. Astfel poți targeta anumite grupuri țintă de persoane. Însă pentru asta ai nevoie de un buget sănătos și de ceva răbdare. Și atunci, cum poți lua mai multe like-uri și strânge mai mulți fani pe pagina restaurantului, fără a cheltui prea mult? Creează conținut la care oamenii să dea share.

Și asta pentru că este una din activitățile preferate ale tuturor. Vezi ceva ce-ți place pe Facebook și automat îi dai share. Când cineva distribuie conținut de pe pagina ta, prietenii săi îl văd și astfel obții mai multă expunere. Unii dintre ei se vor întoarce apoi la tine și vor da un like paginii tale. Așa că este important să recurgi la „ajutorul” fanilor pe care deja îi ai, convingându-i să împărtășească prietenilor ce au descoperit pe pagina ta. Și ai să vezi ce impact are acest lucru.

 

Cum creezi conținut care să merite a fi distribuit mai departe?

  1. Postează constant

Consecvența este unul din aspectele cheie în social media. În ceea ce privește Facebook, ar trebui să ai câte o postare zilnică. Rupe-ți câteva minute din program pentru a concepe în fiecare zi câte o postare foarte bună, mai bine decât mai multe, dar care nu incită cu nimic, nu duc la nicio conexiune cu fanii tăi. În plus, dacă postezi prea des, conținutul se poate pierde în mulțime și vei pierde atenția fanilor tăi.

 

  1. Folosește imagini și video

Postările bune însoțite de fotografii sau video sunt cele care atrag cele mai multe share-uri și devin virale. Așa se explică de ce Instagram și Pinterest sunt din ce în ce mai populare.

Găsește imagini bune, relevante, care să atragă privirea și folosește-le. Sau fă videoclipuri din restaurant ori din bucătărie. Nu ar fi o idee rea să apelezi la un fotograf profesionist care să-ți pozeze preparatele cât mai frumos – calitatea unei imagini contează foarte mult în ochii privitorului!

 

  1. Scrie un headline care prinde

Headline-ul este acea frază de început menită să atragă atenția. Sigur ți s-a întâmplat și ție să citești ceva interesant pe Facebook și să nu te poți abține să dai click. Ideea e să reușești să faci și tu același lucru, pentru că este o strategie care dă rezultate.

În medie, 8 din 10 oameni citesc headline-ul dintr-o postare. Cu toate acestea, doar 2 din 10 vor da click pentru a citi mai departe. Asta înseamnă că succesul unei postări (și de aici, mai departe, șansele de a obține like-uri) depind de cât de interesante sunt acele cuvinte introductive. Este prima impresie, care fie convinge, fie determină cititorul să treacă cu vedere peste ce ai postat.

 

  1. Fii tu însuți

Fanii adunați pe Facebook sunt fani deoarece le place localul tău. Așa că fii cât mai autentic și încearcă să păstrezi acel ton care este în conformitate cu brandul tău. Nu posta ca un robot – nimeni nu vrea să citească ceva care sună plictisitor și care nu creează nicio conexiune.

 

  1. Nu te complica

Twitter are o limită de 280 de caractere pentru o postare. Iar explicația e simplă: dacă nu îți sunt suficiente încât să convingi oamenii să dea click, înseamnă că informația nu este destul de interesantă. Cu cât o postare este mai ușor de citit, în cât mai puțin timp, cu atât cresc șansele să fie citită.

 

  1. Fii relevant

Ești în domeniul restaurantelor, al gastronomiei, așa că postările tale trebuie să fie pe aceste teme. Nu ai de ce să discuți pe Facebook-ul restaurantului despre politică sau despre vreo vedetă care cine știe ce a ai făcut. Folosește social media pentru a-ți promova afacerea, pentru a posta despre preparatele tale sau despre evenimentele pe care le găzduiești… sau orice ar putea fi relevant pentru fanii paginii tale.

 

  1. Oferă lucruri de valoare

Nu posta ceva doar de dragul de a posta. Oferă o informație de valoare de fiecare dată și dă-le oamenilor un motiv de a o împărtăși prietenilor. Pune-ți întrebarea: „dacă aș fi un fan al paginii, mi s-ar părea interesantă postarea asta, aș vrea să o arăt și altora, sau aș trece cu privirea mai departe?”.

 

  1. Organizează concursuri

Un concurs îți poate motiva fanii să dea like și share postării tale, dar și să posteze chiar ei ceva despre restaurantul tău. Gândește-te la un concurs interesant, așa încât să atragi și să implici mai mulți oameni și oferă un premiu atractiv. Spre exemplu, pune-i să posteze o poză în timp ce iau masa la restaurant și premiază-l pe cel/cea care adună cele mai multe like-uri – îi poți oferi o masă gratuită în localul tău.

 

  1. Folosește un call-to-action

Fiecare postare ar trebui să includă un îndemn la o acțiune. Nu e suficient să afirmi ceva sau să povestești pur și simplu o întâmplare. Asigură-te că postările fac trimitere în site-ul restaurantului sau pe blog.

De asemenea, nu strică să îți rogi urmăritorii să dea like, share sau să comenteze ceva. Cere-le părerea, încearcă să-i implici cât mai mult și formează o comunitate în jurul brandului tău.

 

  1. Găsește momentul optim

Algoritmul rețelelor sociale este tot timpul în schimbare și devine din ce în ce mai greu ca postările pe Facebook să ajungă la destinatarii finali. De aceea este important să găsești cel mai potrivit moment din zi în care să scrii ceva. Cel mai bine este să testezi, să vezi ce anume funcționează.

Multe voci spun că cel mai bine este să postezi joia și vinerea. De ce? Pentru că, cu cât oamenii sunt mai liberi, mai puțin ocupați la job, cu atât mai mult cresc șansele să stea pe Facebook. De aceea, finalul săptămânii este un moment oportun.

În ceea ce privește orele, de preferat este între 13.00-15.00 după-amiaza sau seara. Dimineața oamenii sunt mai concentrați asupra muncii, dar după pauza de prânz își mai pierd din această concentrare și simt nevoia să mai ia câte o pauză.

 

Cum strângi fani pe pagina de Instagram a restaurantului tău. Strategii care chiar funcționează

Pentru oricine încearcă să-și susțină afacerea, Instagramul este o unealtă de social media extrem de puternică. În special pentru restaurante, platforma de social media este o metodă excelentă de a stârni pofta oaspeților și de a-i face să rezerve o masă! Tocmai de asta e bine să știi cum să-ți crești pagina de Instagram.

Apariția conturilor profesionale (a profilurilor de business), insight-urile și metricii avansați care îți oferă o statistică valoroasă, posibilitatea de a programa postările – toate acestea, combinate cu valoarea unică, originală a platformei (foarte vizuală, cu expunere imediată și pe scară largă a brandului) fac din Instagram un atu puternic pentru micile afaceri.

Pentru industria restaurantelor, Instagram oferă uneltele perfecte! Poate te-ar suprinde să afli că studiile arată că cei cu vârsta între 18 și 35 de ani își petrec în total 5 zile pe an din timpul lor uitându-se la imagini cu mâncare pe Insta. Ba chiar, 30% spun că ar ezita să meargă la un local care nu are pagină de Instagram, sau are o activitate redusă pe platformă.

Așa că hai să vedem cum poți atrage noi fani și să-i atragi pe toți pofticioșii la tine în restaurant.

 

„Curtează” food-bloggerii și influencerii

Vom începe cu unul dintre trucurile evidente – dacă reușești să convingi un food blogger (care are mulți fani) să posteze ceva despre restaurantul tău, vei avea o expunere uriașă către o audiență care este în mod clar interesată de mâncare.

Dar uite care-i „schepsisul” – oricât de des îi curtezi, îi vrăjești și îi abordezi acum, nu e destul. Ar trebui să-i vezi pe acești oameni ca fiind parte din staff-ul tău. Nu e complicat să-i abordezi (majoritatea au e-mailul în bio), și ei își doresc să atragă mai mulți followeri (veți face asta împreună) și nici nu ar trebui să te coste prea mult (mai ales comparativ cu inflența pe care o au). Vor fi și mulți bloggeri / influenceri care îți vor cere destul de mulți bani pentru serviciile lor. Însă la fel de bine vei găsi destule persoane care vor fi dispuse să răspândească vorba pentru sume rezonabile.

Cam câți fani ar trebui să aibă? În general pe undeva pe la 30k-50k followers – oamenii ăștia au învățat să stăpânească arta #foodporn-ului, au reușit să strângă o mulțime de urmăritori pentru asta, dar nici nu sunt atât de pretențioși încât să-ți ia cămașa de pe tine ca să-ți facă porția de paste să arate sexy. De la 50k+ followers prețurile pentru promo încep să crească. Dar nu generaliza… abordează mai mulți bloggeri, testează piața, negociază și vezi ce iese!

 

Organizează concursuri

Strategia asta merge mână în mână cu cea de mai sus, cu o singură mențiune: limitează concursurile la unul, maxim două per parteneriat. Asocierea cu un influencer pentru a populariza concursul te va costa cel puțin cât premiul în sine și e bine să targetezi segmente diferite de followeri pentru fiecare. Plus că trebuie să iei în calcul și suprasaturarea utilizatorilor cu concursuri (e un fenomen cât se poate de real).

Acestea fiind zise, restul e foarte simplu: „Dă like la poză, etichetează un prieten cu care vrei să împarți premiul și dă follow paginii [denumirea restaurantului]”. Vorbește cu influencerul să dea share la 4-5 poze pe parcursul următoarei săptămâni și jumătate și să vezi cum îți crește numărul de followeri!

 

Folosește descrieri atractive

Mai bine lasă textele lungi pentru romanele acelea pe care sigur ai să le scrii la un moment dat! Nici nu știi cât de repede merge degetul acela care dă slide pe ecran, când vorbim de Instagram! Oamenii nu au răbdare să stea să citească și trebuie să le captezi atenția din prima. Așadar, abordează postările ca și cum ar fi un panou publicitar – scurt și la obiect.

Textul poate fi pur și simplu o descriere, sau 2-3 vorbe haioase, în rime, ori chiar un mesaj amuzant.

Spune o poveste! Dar spune-o pe scurt (cam cât un mesaj pe twitter – 280 de caractere). Spune-i degetului să se oprească, să dea click pe butonul de rezervare la linkul din bio. Cea mai importantă este poza, care atrage atenția, iar ea trebuie completată de un text scurt și interesant. Dacă poza e proastă, restul nici nu mai contează!

 

Alege cea mai bună aplicație pentru programarea postărilor

Programarea postărilor e un lucru căruia ar trebui să-i acorzi atenție. Instagram s-a mândrit multă vreme cu faptul că este o platformă de postări spontane, așa încât nu permite acest lucru. Știi acel tool din Facebook Business Manager care îți permite să programezi mai multe postări deodată? Nu are un corespondent în Instagram.

Ce poți face este să folosești aplicații terțe, precum Hootsuite sau Sprout Social prin care poți programa postările. Hootsuite are și o variantă free, însă ar trebui să știi că este limitată. Chiar și așa, aplicația este probabil una dintre cele mai populare și unul din softurile cele mai folosite pentru marketingul pe rețelele sociale. Cu Hootsuite poți posta pe Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest și LinkedIn. Planul gratuit oferă acces unui singur utilizator, iar acesta poate gestiona 3 conturi de pe rețelele sociale și programa maxim 30 de postări pe lună. Un upgrade te va costa 29$ pe lună.

 

Folosește hashtagurile cele mai populare

Este cel mai important pas atunci când îți pregătești postarea. #Serios! Folosind hashtag-urile potrivite este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a atrage vizualizări organice și să-ți mărești audiența. Postările cu cel puțin un hashtag au cu cel puțin 12,6% mai mult engagement decât cele care nu au. Imaginează-ți ce înseamnă să ai 20!

Așa că dă un search și caută acele hashtaguri care sunt populare și atrag vizualizări, dar încearcă să le eviți pe cele care sunt folosite în exces, pentru că atunci postarea ta se va pierde prin toate celelalte.

O idee ar fi să adaugi locația: spre exemplu #bucharestfood, decât pur și simplu #food. Nu va interesa pe nimeni din New York să vadă postarea unui restaurant din București!

Testează și experimentează!

Un sfat: postează toate hashtag-urile în primul comentariu, după ce pui cinci puncte pe verticală. Astfel hashtag-urile tale sunt ascunse, postarea arată mai curat și nici nu mai pari disperat după atenție!

Un alt sfat: păstrează hashtag-urile într-o notiță, pe telefon, de unde să le iei cu copy/paste atunci când vrei să le folosești. E mult mai simplu!

 

Forța fie cu videoclipurile!

Folosește-te de video și ai să vezi că vei atrage mai multe rezervări! Poți face asta prin două metode: Instagram Stories și Instagram Live.

Folosește-te de povești pentru a promova câteva highlight-uri din restaurant. Spre exemplu, ca să surprinzi ambientul plăcut într-o seară de vară, sau dacă ai un concert live, ori dintr-un moment în care localul e plin de oaspeți.

Cu Instagram Live poți intra mai mult în detalii pentru a împărtăși valorile brandului. Spre exemplu, oferă-le urmăritorilor tăi un tur virtual prin restaurant, sau arată-le cum se prepară un fel de mâncare.

Video-ul înseamnă engagement mai mare!

Despre Instagram sunt multe de povestit. Ba chiar se fac cursuri întregi pe acest subiect. Dincolo de toate strategiile, cel mai important este să rămâi o prezență constantă. Postează, postează, postează! Și rezultatele nu vor întârzia să apară.

 

Newsletter și e-mail marketing

Ai un super restaurant! Așa că începe să dai sfoară-n țară, prin e-mail. Învață cum să faci un newsletter care nu e trimis în spam ba, mai mult, te ajută să crești afacerea.

Newsletter-ul de restaurant: ghid de la A la Z

Imaginează-ți că ești la birou și ai o zi plină. E aproape prânzul și stomacul îți dă semne de nerăbdare, dar mai ai o ședință înainte de a putea merge la masă. Așa că începi să te gândești cam ce-ai vrea să mănânci (iar asta îți face și mai foame!). Ca să-ți distragi atenția, mai verifici odată e-mailurile. Iar printre ele, găsești fix răspunsul pe care îl căutai: un restaurant pe care îl cunoști îți oferă mâncare bună și un discount. Mesajul acesta de marketing a ajuns la tine exact la momentul potrivit, iar dacă comanzi acum, mâncarea ajunge până termini ședința.

Revenim la realitate, dar păstrăm ideea: restaurantul a trimis un e-mail la momentul potrivit, cu o ofertă tentantă. Practic, aceasta este regula de aur a unui newsletter – să ajungă la destinatar fix când trebuie și să-i ofere imboldul, stimulentul potrivit. În egală măsură, contează și ca respectivul client să știe cine ești, să deschidă e-mailul și apoi să acționeze în consecință.

3 pași de urmat pentru un newsletter de restaurant

Fie că trimiți un newsletter săptămânal sau lunar clienților, este o metodă foarte bună de a ți-i apropia. Abonații sunt la curent cu toate noutățile din restaurantul tău și ești acolo, prezent în mintea lor. Așa că data viitoare când le trimiți oferte limitate sau discount-uri, cresc șansele ca ei să răspundă pozitiv.

Dar hai să stabilim exact care sunt pașii pentru a crea un newsletter de succes – planifică, construiește, creează.

 

PASUL 1: planifică-ți newsletter-ul

Indiferent dacă te afli la prima experiență de acest gen sau vrei să îmbunătățești un model de newsletter deja existent, pune-ți următoarele 3 întrebări înainte de a da startul procesului de creație.

  • Care este scopul newsletter-ului? Desigur, vrei să rămâi conectat la clienții tăi și să obții un anumit engagement din partea lor, dar ce anume le oferă newsletter-ul pe care îl primesc? Este informativ (schimbări în meniu, evenimente speciale etc), educativ (rețete, ghiduri, ponturi, videoclipuri) sau distractiv (testimoniale de-ale clienților, profilul angajaților etc.)? Sau poate are câte un pic din toate acestea! Stabilește clar ce anume dorești să obții și ce ai vrea ca abonații tăi să facă după ce citesc e-mailul.
  • Care este targetul tău? Gândește-te la ce tip de oameni vrei să ajungi și ce anume îi motivează. Care sunt interesele lor? Ai o clientelă preocupată de un stil de viață sănătos? Sau mai degrabă sunt interesați de experiențe culinare noi și interesante? Creează un profil care să întruchipeze clienții cărora te adresezi și compune newsletter-ul având mereu în minte profilul respectiv.
  • Cu ce frecvență îl vei trimite? Fii realist. Ia în calcul cât conținut ai. E suficient cât să trimiți un newsletter pe săptămână, sau ar fi mai bine să te rezumi la un e-mail pe lună? Gândește-te la scopul, audiența și cantitatea de informații pe care vrei să le transmiți, apoi decide frecvența.

 

PASUL 2: creează un template specific restaurantului
Pentru ca newsletter-ul să fie recunoscut instantaneu de cititor, elementele de design au cel mai mare impact. Template-ul trebuie să fie în concordanță cu brandul restaurantului, așa încât cel care primește e-mailul să știe de la cine e fără ca măcar să-l citească. Cea mai bună metodă de a construi identitatea de brand este de a concepe un master template pe care să-l folosești în toate e-mailurile trimise. Iată care sunt cele 5 elemente pe care e musai să le incluzi de fiecare dată.

  • Branding. Culorile pe care le folosești în newsletter trebuie să se regăsească pe site-ul restaurantului și pe orice alte canale de comunicare folosești. Logo-ul trebuie să fie poziționat mereu în partea de sus a e-mailului, așa încât destinatarul să știe instant cine i l-a trimis. Acestea sunt principalele două elemente pe care se bazează identitatea de brand.
  • Alege un layout care să dea un plus de valoare și să atragă atenția asupra multiplelor bucăți de text și de imagini incorporate. Stilurile de template care funcționează cel mai bine pentru newslettere presupun folosirea a mai multe secțiuni, așa încât să poți scoate în evidență informațiile importante. Practic, grupezi pe segmente un text cu o imagine reprezentativă și, eventual, un element grafic, vizual.
    Dacă vrei, poți apela la templateuri deja făcute.
  • Optimizarea pentru mobil. Majoritatea oamenilor își citește e-mailurile de pe mobil, așadar optimizarea newsletter-ului pentru un astfel de suport este obligatorie dacă vrei să te asiguri nu doar că oricine îl poate vizualiza cum trebuie, dar și acționează în consecință.
  • Numărul de secțiuni. Stabilește cam câte calupuri de text + imagine vrei să integrezi în newsletter apoi alege un template care să-ți permită să plasezi cu ușurință toate informațiile, în mod ordonat. În teorie, trei secțiuni sunt ideale pentru un newsletter.
  • Simplu și convingător. Nu aglomera prea mult spațiul ci, mai degrabă, mergi pe un stil simplu, dar de impact. Nu pune prea multe imagini, culori sau fonturi. Ideea este ca e-mailul să fie simplu de citit și de urmărit, eficient și convingător.

 

PASUL 3: adaugă conținut

Odată ce ai definitivat template-ul, e timpul să compui newsletter-ul. Iar pentru asta, ai de bifat câteva arii.

  • „Subject line”-ul este primul lucru pe care abonații tăi îl citesc, așa că trebuie să fie interesant dacă vrei ca omul să deschidă e-mailul. Va trebui să surprinzi cam în 7-10 cuvinte ideea principală și să-i stârnești curiozitatea de a afla mai multe – spre exemplu: „A venit toamna, am schimbat meniul”; „N-ai planuri pentru cină? Ți-ar plăcea să ai?”; „Mulțumim că ai luat masa la noi! Ai 5% discount data viitoare”; „Comandă on-line și bucură-te cum vrei de timpul câștigat!” etc. Și încă ceva. Include emoji-uri. Sunt la modă, atrag atenția și dau culoare subiectului.
  • Este acea bucățică de text (nu mai mare de 5-8 cuvinte), chiar sub subject line, în care mai poți adăuga câteva cuvinte explicative sau da mai multe detalii despre ce anunți în subiect. Spre exemplu, dacă scopul tău este de a anunța noutățile de pe blog sau social media, în preheader ai putea pune numele unuia din articolele de pe blog.
  • Imagine și vizualuri. Imaginile reale, puternice, atrag imediat atenția. De îndată ce subiectul l-a determinat pe cititor să deschidă e-mailul, imaginea este cea de impact. Folosește fotografii relevante, reale (nu de stock), așa încât clientul să aibă încredere în ce-i comunici – bucătarii la lucru, specialitățile restaurantului sau aspectul deosebit.
  • Este ca un titlu de blog sau ca unul de știri – interesant, informativ și explicativ. Trebuie să fie scurt și simplu, să-i facă pe oameni să citească restul textului. Poate fi ceva precum „Salut, ne-am întors!”, sau ceva mai distractiv precum „Ia-ți doza de distracție și savoare”
  • Corpul mesajului. Practic, conținutul newsletter-ului. Completează segmentele din template cu imaginile și textele alese. Fii concis și nu te pierde în detalii plictisitoare. Și ai grijă la ton: dacă targetul tău e de mileniali, poți folosi un limbaj prietenos, folosi abrevieri sau emoji. Dar dacă publicul tău e mai matur, și abordarea poate fi mai profi.
    Nu știi ce să incluzi în newsletter? Poți distribui povești de la clienți sau personal; testimoniale; rețete, ghiduri și tutoriale; evenimente speciale și oferte; update-uri de pe blog sau de pe social media. Și, musai, un call to action! Adaugă un buton în newsletter care să scoată în evidență acțiunea pe care vrei să o facă cititorul – de exemplu: Citește mai multe; Vizitează-ne site-ul; Rezervă o masă; Comandă online, etc.
  • Nu uita de datele de contact!La finalul newsletterului, spune-le oamenilor cum pot lua legătura cu tine – website, adresă, numere de telefon, rețele sociale și tot așa.

Cam acestea ar fi cele mai importante elemente ale unui newsletter. Nu uita că această metodă este una dintre cele mai bune pentru a intra în contact cu clienții tăi și de a valorifica relația cu ei, dincolo de experiența din restaurant. Cu elementele potrivite de design și informații persuasive, vei reuși să le captezi atenția și să-i faci să revină la tine.

 

5 idei pentru e-mail marketing

Secretul pentru a atrage mai mulți oaspeți în restaurant este să ai o strategie bună de marketing. Iar una dintre metodele pe care le poți folosi, așa cum am stabilit deja, este trimiterea de newslettere.

Sunt o mulțime de restaurante și localuri în oraș din care oamenii pot alege atunci când vor să iasă la masă. Și cu atât de multe variante, cum ar putea oaspeții tăi să fie mereu la curent cu noutățile din localul tău? Exact! Prin intermediul e-mail marketing.

Ca să-ți faci și o idee despre beneficiile pe care le poate aduce afacerii tale, o să-ți dăm și câteva cifre. Spre exemplu, știai că…

  • în medie, o persoană își verifică e-mailul de 20 de ori pe zi?
  • spre deosebire de social media (Facebook, Instagram, Twitter), care are o rată de engagement de doar 0,6%, rata de citire a unui newsletter este de 22,86%?
  • cu numai 15% din bugetul de marketing investit în e-mail marketing, obții un ROI cu 28% mai mare decât din digital marketing?

Ce este însă extrem de important, este conținutul. Asta în condițiile în care doar 1 din 7 abonați la un newsletter consideră că informațiile pe care le primesc pe e-mail sunt cu adevărat folositoare, interesante, pentru ei. De aceea, trebuie să îți faci o strategie cu privire la ce anume dorești să comunici. Noi îți dăm câteva idei.

 

Oferă reduceri abonaților tăi

Este important ca cei care se află în lista ta de abonați să se simtă importanți pentru tine sau ca și cum fac parte dintr-un grup exclusivist. Pentru asta, le poți oferi discount-uri sau oferte speciale, doar pentru ei. Nimeni nu va fi deranjat să primească în inbox un voucher cu 15% reducere sau un pahar de vin oferit din partea casei la următoarea vizită în restaurant.

 

Anunță noutățile din meniu

Poți folosi newsletter-ul pentru a-ți anunța oaspeții că ai introdus noi preparate în meniu. Și asta pentru că se întâmplă deseori ca, atunci când merg la restaurantul preferat, oaspeții să comande de obicei aceleași preparate, cele care le plac cel mai mult, fără a mai citi meniul cu atenție. Prin newsletter le dai de veste că sunt câteva rețete noi pe care merită să le încerce. Același lucru este valabil și în cazul în care ai preparate sezoniere. Adaugă și o fotografie, menționează ingredientele pe care le conține, sau trimite un video din bucătăria restaurantului, în care filmezi chef-ul în timp ce gătește noul preparat.

Și încă ceva… oaspeții apreciază foarte mult dacă simt că au contribuit, cumva, la succesul unui restaurant. De aceea, le poți cere părerea cu privire la denumirea unui nou fel de mâncare, spre exemplu, sau îi poți întreba ce rețete le-ar plăcea să regăsească în meniu. Astfel, oaspeții se simt apreciați pentru că ții cont de părerea lor, iar tu ești mulțumit pentru că ai primit feedback din partea lor.

 

Împărtășește o rețetă

Poți face asta prin mai multe metode. În primul rând, poți trimite prin newsletter o rețetă introdusă recent în meniu, sau o rețetă specială de sărbători – de exemplu, de Crăciun (aproape) toată lumea face o friptură; de ce nu ar găti-o după o rețetă sugerată de tine?

O altă variantă este să trimiți rețete video – nu doar să enumeri o listă de ingrediente ci efectiv să filmezi bucătarul în timp ce gătește, împărtășind abonaților câteva din secretele lui.

Sau, organizează un webinar. Trimite din timp invitațiile pe e-mail către toți abonații tăi, spune-le de ce ingrediente vor avea nevoie, apoi roagă-i să gătească împreună cu chef-ul restaurantului tău, live. Nu uita să lași sesiunea deschisă pentru întrebări online.

A împărtăși unele rețete este o metodă foarte bună de a-ți promova restaurantul: dacă le place rezultatul, oamenii se vor lăuda prietenilor cu preparatul lor și le vor spune cine i-a învățat să gătească așa. Astfel atragi noi oaspeți și-i loializezi pe cei deja existenți. Nu îți face probleme că îi pierzi de clienți – ei nu vor găti niciodată la fel de bine ca chef-ul tău și, în plus, e vorba doar de o rețetă-două, nu de tot meniul din restaurant.

 

Trimite mesaje la ocazii speciale

Spre exemplu, de Crăciun sau de Revelion, trimite o felicitare către oaspeții abonați la newsletter. Sau filmează un video cu managerul, chef-ul și angajații, care le urează ceva drăguț celor care i-au vizitat. Dacă ai gândit cumva și o ofertă specială sau organizezi o petrecere în acele zile, este ocazia perfectă de a o promova – anunță programul, prețul și eventual o surpriză care îi așteaptă. La fel poți proceda și în cazul altor zile speciale – de exemplu de Ziua Îndrăgostiților, 8 Martie sau de Paște.

Un alt tip de e-mail foarte eficient este și cel trimis cu ocazia zilei de naștere a oaspeților. Este o metodă grozavă de fidelizare, dar și o oportunitate de a-i aduce din nou la tine în restaurant – spre exemplu, poți face o ofertă specială dacă își organizează ziua de naștere cu un grup de prieteni.

 

Fă sondaje

Cum ți-ai putea îmbunătăți afacerea dacă nu știi ce părere au oaspeții despre localul tău? Folosește-te de newsletter pentru a afla!

Spre exemplu, poți trimite un sondaj cu o singură întrebare – este cel mai utilizat model, ușor de implementat și sigur. Tot ce trebuie să faci este să inserezi două imagini, cărora să le corespundă un „Da” și „Nu”, fiecare cu un link diferit. La final obții raportul și afli părerea abonaților. Spre exemplu: „Ești mulțumit de serviciul ospătarilor noștri?”. Sau „Ți-a plăcut noua rețetă de burger cu somon?”.

Dacă vrei să afli mai multe informații, poți face un sondaj mai elaborat, cu mențiunea că ar trebui să avertizezi destinatarul dacă îi va lua mai mult de un minut să răspundă.

 

În loc de concluzie, reține trei aspecte foarte importante

  • Asigură-te că newsletter-ul tău este optimizat pentru mobil – altfel riști ca mesajul să nu fie afișat cum trebuie și… degeaba l-ai trimis!
  • Include în mesaj un call-to-action.Și încearcă să afli ce tip de mesaj îi face pe abonați să interacționeze cu e-mailul tău. Folosește-te de A/B testing așa încât să-ți dai seama ce fel de titlu este mai atragător, ce promoții și conținut atrag oaspeții.
  • Segmentează-ți baza de date. Pentru a-ți personaliza cu adevărat mesajele, ar trebui să ai abonații împărțiți pe categorii – spre exemplu, în funcție de vârstă, locație, zile de naștere etc.) – așa încât să le trimiți mesaje care să corespundă intereselor lor.

 

Marketingul optimizat pentru mobil

Cu toții ne petrecem mult timp pe telefon, iar acest lucru nu se va schimba prea curând. Din contră! În termeni de management al unei afaceri, asta înseamnă că marketingul pe mobil nu mai este doar un add-on, ci ar trebui să devină punctul central al strategiei.

Pentru a-ți construi un brand puternic, trebuie să existe o coerență în construirea imaginii și în transmiterea mesajelor către clienți. Din acest punct de vedere, ar trebui să acorzi o importanță tot mai mare marketingului pe mobil, mergând până la a-ți construi campaniile pornind de la acest aspect – de la conceperea mesajelor creative, la metode de îmbunătățire a experienței oferite clienților și până la a crea o cultură și o comunitate în jurul brandului. Ușor de zis, dar cum poți face asta în practică?

 

Evaluează performanța pentru a face ajustări

Avântul tehnologiei și ușurința de a folosi mobilul a schimbat așteptările oaspeților, care vor să aibă acces facil la pagina de internet pe care o caută și au o toleranță scăzută pentru eventuale întreruperi sau o viteză prea mică de încărcare. Efectuarea unui audit amănunțit al performanței platformelor digitale (folosind, spre exemplu, Facebook Analytics) te poate ajuta să afli cum utilizează oamenii site-ul sau aplicația ta, precum și eventualele probleme care ar putea fi rezolvate.  

 

Investește în tehnologie la fel de „proaspătă” ca mâncarea din restaurant

Aplicațiile pe mobil câștigă tot mai mult teren, în defavoarea clasicelor pagini de web. Pentru oaspeți este mult mai ușor să deschidă o aplicație și să facă o rezervare în numai câteva minute, decât să sune la restaurant sau să caute pe internet datele de contact ale localului preferat. De ce crezi că Restograf este atât de popular în rândul oamenilor? 

O cerere în creștere se înregistrează și în livrările la domiciliu unde, de asemenea, aplicațiile sunt unealta preferată a clienților (în special în rândul tinerilor). Folosește-te de rețelele sociale pentru a da sfoară în țară despre cât de ușor pot ajunge la tine prin intermediul acestor aplicații.

 

Dezvoltă ad-uri video optimizate pentru mobil

  • Comunică mesajul și brandul din primele secunde
  • Fă un videoclip care să „prindă” și să fie înțeles chiar și cu sunetul oprit
  • Folosește culori și animație pentru a crea conținut care atrage atenția utilizatorului și îl oprește din a da scroll mai departe
  • Inspiră-te din stilul postărilor pe care audiența ta le distribuie pe social media
  • Optimizează conținutul pentru mobil folosind imagini și video în format pătrat și vertical
  • Adaptează și modifică conținutul mesajului în funcție de platforma folosită și de audiență.

 

Suprinde imperfecțiunile pentru a stârni apetitul

La fel ca în orice alt aspect al vieții, farfuriile care par „adevărate” în reclame (adică nu au până și cel mai mic detaliu perfect stilizat) sunt mult mai atractive pentru consumatori. Oamenii „mănâncă” întâi cu ochii. Așa încât, cu cât mâncarea pe care le-o prezinți pare mai autentică, ca de abia servită la masă în restaurant, cu atât mai apetisantă va fi. Folosește formate moderne precum ad-uri în carusel, videoclipuri verticale și Stories pentru a surprinde detaliile care fac din preparatele tale adevărate delicii culinare.

 

Acoperă toate variantele

Fiecare om are un anumit stil de a urmări videoclipurile: rapid, pe bucățele (atunci când își desfășoară activitatea zilnică și descoperă ceva din întâmplare), sau atent și complet atunci când are mai mult timp la dispoziție pentru a-și concentra atenția la ce vizionează. Te poți folosi de diferite formate oferite de Facebook pentru a crea videoclipuri în funcție de obiceiurile target-ului tău. Spre exemplu, creează un conținut mai amplu pentru a spune povestea brandului tău prin in-stream sau in-stream reserve. Și folosește sesiuni video mai scurte, stories sau carusel pentru a livra mesajele de marketing direct.

 

Încearcă formate diferite

Nu te feri de a testa variante noi. O abordare mai jucăușă, care crește numărul de interacțiuni cu un ad, poate avea un impact foarte bun asupra engagementului clienților. Fie că faci un sondaj sau folosești un cronometru cu numărătoare inversă, acestea sunt metode de a atrage atenția oamenilor și de a-i face să interacționeze cu postarea ta.

 

Etalează-ți atuurile prin vizualuri

Într-o industrie saturată de opțiuni, clienții sunt întotdeauna în căutarea unui beneficiu aparte, vor să decopere un plus de valoare. Reține că ceea ce descrii prin imagini poate avea un impact la fel de mare ca și cuvintele pe care le folosești. De aceea, cea mai bună variantă este ca descrierea pe care o faci produselor tale să fie dublată de vizualuri atrăgătoare, care transmit acel ceva aparte pe care îl pot găsi numai în restaurantul tău.

 

Îmbină comerțul și creativitatea

Gândește-te cum poți face în așa fel încât comunicarea de marketing să fie cât mai vizuală, oferind totodată oamenilor o experiență demnă de ținut minte. Astăzi accentul pică tot mai mult pe stories și nu ar strica să experimentezi mai mult în această zonă – fie că vorbim de Facebook Stories, Instragram Stories sau statusuri pe WhatsApp. Și folosește-te de Facebook Video Creation Kit pentru a crea ad-uri video gândite pentru mobil. O altă metodă bună este de a face fotografii 360°, videoclipuri și poze 3D, sau să te„ joci” cu efectele AR (Augmented Reality).

 

Review-urile în online

Tipul de afacere cel mai supus review-urilor online îl reprezintă restaurantele, barurile și cafenelele. În plus, lumea aceasta mai este și extrem de competitivă! Desigur, ajustarea prețurilor și reînnoirea meniului sunt lucruri care te pot ajuta să atragi oaspeți noi. Dar asta îți poate afecta și profitul. În schimb ai la îndemână o metodă mult mai simplă, care nu implică nicio modificare în stilul de a găti și servi mâncarea. Trebuie doar să capitalizezi lucrurile pe care deja le faci bine. Și să te folosești de clienții existenți pentru a atrage alții noi.

Soluția? (și asta nu ar trebui să fie o supriză): review-urile online. Da, știm, asta înseamnă și ceva dureri de cap, dar totuși…

 

Cum influențează recenziile afacerea ta

Dacă nu cumva ai trăit în sălbăticie în ultimul deceniu, atunci cu siguranță știi că majoritatea oamenilor citesc review-urile online. Și mai mult ca sigur că și tu faci asta!

Spre exemplu, un sondaj recent arată că 61% din oaspeți citesc recenziile despre restaurante și cafenele. Iar 34% decid dacă să ia masa într-un local (sau nu) în funcție de comentariile pe care le citesc pe site-uri. Cu alte cuvinte, părerile lor sunt influențate de ce citesc pe net. Iar asta afectează implicit succesul sau declinul unui restaurant.

Cu cât reușești să aduni mai multe păreri pozitive, cu atât vei atrage mai mulți oaspeți, care la rândul lor vor lăsa comentarii care atrag alți oaspeți… și tot așa. Cu cât mai multă lume vorbește despre restaurantul tău, cu atât mai bine va fi indexat și de Google. Drept urmare site-ul va fi poziționat mai sus în rezultatul căutărilor pe internet.

Deci da, review-urile contează. Mult.

Partea proastă? Nu poți controla ce va spune lumea despre tine și nu toți vor fi mulțumiți de serviciile tale. Dar e ok, atâta timp cât majoritatea părerilor sunt bune.

Partea bună? Oaspeții au prins gustul recenziilor. Și pentru mulți a-și descrie experiența a devenit o adevărată artă. Asta pentru că le place să își facă opinia cunoscută și să o împărtășească în online sau pe social media.

Un alt aspect pozitiv este și faptul că ai deja sute de clienți care iau masa la restaurantul tău. Și tot atâtea posibile review-uri. Tot ce trebuie să faci este să-i convingi pe cei mulțumiți de serviciile primite să le spună și altora acest lucru.

 

De ce caută oaspeții review-uri online?

  • Nu vor să-și asume riscuri.O experiență proastă avută la un restaurant este baza tuturor comentariilor negative. Și tocmai acesta este și motivul pentru care oaspeții citesc pe site-uri recenziile – ca să nu aibă și ei parte de o experiență neplăcută. Vor să se asigure că serviciile localului ales de ei se ridică la înălțimea așteptărilor. Și că merită să-și cheltuiască banii acolo. Practic, fac tot ce pot pentru a nu fi dezamăgiți.
  • Economisesc timp.La fel de mult pe cât țin la banii lor, pe atât de mult preț pun și pe timpul de care dispun. Când caută unde să ia masa, oaspeții vor să găsească un restaurant bun cât mai repede cu putință. O căutare rapidă pe un site de rezervări online cum este Restograf îi pune în legătură cu tipul de restaurant pe care și-l doresc (în funcție de specific, zonă, dar și de rating, spre exemplu). Astfel nu doar economisesc din timpul de căutare, dar și sortează ușor rezultatele. În plus, în pagina fiecărui restaurant vor găsi review-urile altor oaspeți. Iar asta îi va ajuta să-și formeze mai ușor o opinie și să ia decizia de a face rezervare.

Care este impactul review-urilor negative?

La fel cum recenziile pozitive vor atrage mai mulți oaspeți în restaurant, comentariile negative pot influența, la rândul lor, numărul de clienți (și implicit profitabilitatea afacerii). Un oaspete nemulțumit le va împărtăși experiența și altor 9-15 oamenii (chiar la 20, în cazul unora). Dar un singur comentariu negativ pe o pagină de internet (fie ea pagina ta, una de social media sau pagina unui site de review-uri ori rezervări online) va influența alți 40 posibili clienți. Tocmai de aceea este foarte important modul în care răspunzi la review-uri negative, căci de tine depinde să răstorni situația.

Prin Restograf, doar cei care au onorat o rezervare la restaurant pot lăsa un review. Iar tu le poți răspunde în cazul în care au nemulțumiri. În acest fel le demonstrezi tuturor că îți pasă de clienții tăi, dar ai și ocazia de a explica ce s-a întâmplat.

 

Ține seama de părerea oaspeților tăi!

În societatea de azi, care este atât de digitalizată și în care totul a devenit extrem de transparent, comentariile negative sunt ca o pată de care nu poți scăpa. Partea bună este că 70% din clienții nemulțumiți sunt dispuși să revină în restaurant dacă se rezolvă problema reclamată de ei. Tocmai de aceea este important să-i asculți. Ține cont de câteva tipsuri pentru a dezamorsa o situație încordată și a o întoarce în favoarea ta.

  • Acționează rapid.Alocă-ți zilnic 10 minute pentru a răspunde la review-uri – este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a „stinge focul” dacă apare. 78% din oaspeți consideră că un răspuns prompt din partea localului este o dovadă de bună voință. În schimb, lipsa de reacție este văzută ca o dovadă de dezinteres și vei fi taxat ca atare. Arată-le oaspeților tăi că opinia lor contează pentru tine și că ești dispus să-i asculți și să îndrepți lucrurile. Chiar dacă este o plângere absurdă, nu te lansa în discuții aprinse – dă un răspuns profi, echilibrat. Spune-le că le înțelegi frustrarea, cere-ți scuze pentru experiența neplăcută și vezi dacă le poți oferi ceva care să le schimbe părerea.
  • Privește recenziile negative ca pe o oportunitate de a face lucrurile mai bine.Este posibil ca unele plângeri să fie întemeiate și să-ți indice anumite probleme pe care le ai în restaurant (și de care poate nici nu știai). Fii onest și deschis în a accepta faptul că ele pot exista, încearcă să determini exact despre ce e vorba și apoi fă pași concreți pentru a le rezolva. Astfel poți face îmbunătățiri ceea ce îți va aduce, în final, și mai mult profit.
  • Folosește review-urile negative pentru a atrage un alt tip de clientelă.Spre exemplu, poate unora nu le place faptul că muzica este prea tare în localul tău, sau sunt deranjați de tinerii prea gălăgioși. Folosește-te de aceste păreri pentru a atrage fix segmentul potrivit. Astfel dai dovadă de transparență, dar și setezi cumva așteptările celor care urmează să te viziteze.

 

Atrage mai multe review-uri pozitive!

Review-urile favorabile sunt o metodă sigură de a crește popularitatea restaurantului tău și, inclusiv, profitabilitatea, în timp ce prea multe comentarii negative pot duce chiar și la închiderea localului. Iar pentru că trăim vremuri în care oricine se poate transforma în critic culinar prin intermediul internetului, trebuie să înveți cum să gestionezi acest aspect al afacerii tale.

 

Ce spun cifrele

Ca să-ți faci o idee mai bună, hai să îți prezentăm și câteva date adunate din tot felul de studii făcute recent (pentru că da, este un subiect fierbinte și există mult interes în această zonă).

  • Conform celor de la Website Builder, 61% dintre clienții unui restaurant au citit comentariile despre acesta pe internet, în timp ce 34% aleg locul în care vor merge strict în funcție de review-urile pe care le citesc pe site-uri. Asta înseamnă că preferă să se ghideze după părerea altor oameni, mai degrabă decât după informațiile prezentate pe site-ul sau pe rețelele de socializare ale unui restaurant (deși 55% din clienți se folosesc de Facebook pentru a afla mai multe despre un brand). Și asta cu atât mai mult dacă merg într-un restaurant nou pentru ei.
  • Un alt studiu arată că 94% din oameni sunt influențați de comentariile pe care le citesc pe internet, iar 31% se declară dispuși să cheltuie mai mulți bani într-un loc cu review-uri bune.  Rating-ul mediu al unui restaurant influențează vânzările, iar o stea în plus poate atrage o creștere chiar și de 5-9% în venit. Ca idee, potrivit Google, din totalul afacerilor listate, cele care au cel puțin 3 stele la review-uri au atras 43 din 47 de click-uri. Iar restaurantele se află pe locul întâi în rândul afacerilor cel mai afectate de comentarii negative.

 

Metode de a avea review-uri mai multe și mai bune

Deci, am stabilit: review-urile online sunt cheia pentru a avea o reputație mai bună – cu cât mai multe comentarii pozitive ai și cu cât mai bine le gestionezi pe cele negative, cu atât crește probabilitatea ca un client să te aleagă pe tine în defavoarea competiției. Dar asta nu e tot: devii și mai vizibil în căutările online și înregistrezi un scor SEO mai bun, căci Google răsplătește cantitatea, calitatea și noutatea comentariilor pe care le aduni. De aceea, este important să încurajezi oaspeții să-ți aprecieze (public) serviciile. Cum faci asta?

 

  1. Asigură-te că apari pe site-urile de profil

Da, ai ghicit – vorbim de un site sau o aplicație exact cum este Restograf. Asta pentru că, pe lângă faptul că te ajută să gestionezi mai ușor rezervările, clienții sunt îndemnați (printr-un e-mail sau direct din aplicație) să lase un review după ce au servit masa la restaurantul tău (dacă au făcut rezervarea prin Restograf). Aceasta este și o metodă foarte bună de a te asigura că orice comentariu primești, este unul autentic. Ce va trebui tu să faci este să-ți iei timpul necesar pentru a le răspunde atunci când este nevoie. Chiar și un simplu „Mulțumesc” din partea ta, contează foarte mult. Astfel oamenii se simt luați în seamă, iar tu poți răspunde în cazul unor comentarii injuste.

 

  1. Cere oaspeților să lase un review

Dacă nu primești suficiente recenzii pozitive pentru restaurantul tău, poate că nu le ceri. Majoritatea oamenilor nu se dau peste cap să lase un review despre un restaurant. Excepție fac cazurile în care sunt nervoși și nemulțumiți – ori ăsta nu este tipul de review pe care ți-l dorești. Dar dacă le vei cere oaspeților tăi să lase un comentariu legat de experiența lor și le dai și o motivație corespunzătoare, ai să vezi că va crește rapid rata de engagement.

Comentariile pozitive sunt o mină de aur și e important să atragi cât mai multe. Spre exemplu, dacă din 5 comentarii ai acumulat 4 stele și un client capricios îți lasă un comentariu negativ, de o stea, rating-ul tău scade de la 4 la 3,5 stele. Dar dacă ai avea 20 de comentarii de 4 stele, atunci media de rating ar scădea la numai 3,85, ceea ce se va rotunji la 4 stele.

Cu cât ai mai multe comentarii bune, cu atât ești mai protejat de cele negative. Așa că cere-le clienților tăi să-ți lase un review, fără a fi agresiv. Dacă ai deja o bază de clienți fideli, adresează-te lor întâi de toate. Cei care te plac, vor fi mult mai dispuși să te ajute. Important este ca procedura să fie facilă. Apoi „laudă-te” peste tot cu aprecierile pe care le-ai primit. Împărtășește-le pe Facebook, Twitter, Instagram și ai să vezi cum lista de followeri se mărește. Iar aceștia vor deveni potențiali noi clienți.

 

  1. Nu fii agresiv!

E ok să ceri clienților să-ți lase un review, dar asigură-te că o faci cum trebuie. Evită e-mailurile în masă și orice abordare impersonală. Găsește o metodă autentică și sinceră, reprezentativă pentru brandul tău. Cea mai bună cale este de a trimite un e-mail sau un mesaj imediat ce clientul pleacă din restaurant (căci are experiența proaspătă în minte) și include un call-to-action – spre exemplu „Click aici pentru a lăsa un review” sau „Spune-ne dacă ți-a plăcut la noi!” – și un link către pagina ta de review-uri.

  • Dă-le un mesaj.Din când în când trimite un mesaj către baza ta de clienți fideli prin care să-i rogi să lase un review pe pagina ta de social media. În acest sens, Restograf manager îți oferă un tool foarte util: Cartea de oaspeți. Este, practic, baza ta de date, care include toate datele oaspeților tăi (nume, telefon, data nașterii, istoricul rezervărilor, obiceiuri de consum). În plus, fiecărui oaspete care rezervă o masă prin Restograf și o onorează, îi reamintim să lase un review odată ce a plecat din restaurant. Astfel are încă proaspătă în minte experiența avută, iar sistemul de rating și review îi este la îndemână.
  • Așează pe mese flyers prin care îndemni oaspeții să lase un review. Sau roagă ospătarii ca, în momentul în care duc nota de plată la masă, să reamintească oaspeților să posteze o recenzie. Poți chiar organiza un concurs prin care să acorzi un discount, prin tragere la sorți, celor care lasă comentarii pe site. Astfel de motivații funcționează foarte bine!

 

  1. Răspunde comentariilor primite

În lumea online accentul cade pe a crea o comunitate activă – iar asta include review-urile. Așa cum spuneam deja, e important să-ți faci timp săptămânal și să răspunzi comentariilor primite. Nu doar că cei care au postat se vor simți luați în seamă, dar încurajezi implicit primirea de noi aprecieri și reacții. Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut. La fel de important (dacă nu chiar mai mult) este și să răspunzi comentariilor negative într-un mod pozitiv, diplomatic

În concluzie, indiferent de stadiul de dezvoltare a afacerii la care te afli, există întotdeauna potențial pentru a crea o relație apropiată cu oaspeții tăi și de a-i încuraja să lase review-uri pozitive. Dar reține că, înainte de orice, pentru a fi apreciat de clienții tăi cel mai important este să le oferi mâncare și servicii excelente!

 

Cum răspunzi la review-uri negative din online

E greu să-i mulțumești pe toți, tot timpul. Iar review-uri negative vor apărea oricum, chiar dacă încerci să oferi cele mai bune servicii în restaurantul tău. Da, este frustrant. Dar tocmai de aceea e bine să știi cum să abordezi situația așa încât, la final, să ieși cu imaginea curată.

Modul în care îți construiești (și îți păstrezi) reputația în online poate face diferența între un restaurant plin de oaspeți sâmbăta seara și unul care trebuie să pună definitiv lacătul la ușă. Și asta cu atât mai mult cu cât chiar și o stea în plus la rating poate însemna o creștere cu 5-9% în profit. Ca să nu mai vorbim de faptul că 85% din oaspeți au la fel de multă încredere într-un review online ca în părerea unui prieten sau a unui membru din familie. Acum înțelegi de ce e important să știi cum să răspunzi adecvat la comentariile negative?

 

Răspunsuri potrivite, la review-uri negative

Oscar Wilde zicea că „singurul lucru mai rău decât să fii vorbit pe la spate este să fii ignorat total”. Pun pariu că dacă Oscar Wilde ar vedea societatea de astăzi, ar fi surprins de cât de puțini oameni scapă de critica celorlalți! În special cei din industria ospitalității! Adevărul e că în lumea asta a restaurantelor, criticile trebuie înghițite zilnic. De preferat, în doze mici. Iar a ști cum să convingi un client nemulțumit să-ți mai acorde o a doua șansă, este o adevărată artă. E nevoie de timp, răbdare, un obraz ceva mai gros și abilitatea de a vedea imaginea de ansamblu.

În primul rând, nu intra în panică. În al doilea rând, indiferent de plângerile înregistrate și de greșelile făcute, reține că este foarte important să răspunzi. Și să o faci la modul sincer. Spre exemplu, un sondaj făcut de ReviewTrackers arată că 53% din clienți se așteaptă să primească răspuns la un review negativ. Iar 44,6% sunt mai dispuși să viziteze un restaurant dacă managerul răspunde, de obicei, la comentariile negative din online.

Prin Restograf, toți cei care îți vizitează restaurantul pot lăsa un review (și asta doar în momentul în care au onorat rezervarea). Urmărește comentariile lor și ratingul pe care ți-l acordă, apoi dă-le un răspuns!

 

Așadar, cum procedezi?

  1. Păstrează-ți cumpătul

Nu lua comentariul personal. Review-ul nu este o punere sub acuzare a întregii afaceri și a eforturilor tale. Nu. Este doar opinia unei persoane, așa că ar trebui tratată ca atare. Separă sentimentele personale de afacerea pe care o ai de condus și menține o atitudine profi, în ciuda frustrărilor pe care le-ai putea avea.

  1. Formulează un răspuns potrivit

Indicat ar fi să răspunzi cât mai repede la comentariile oaspeților nemulțumiți, așa încât discuția să nu avanseze și să se pună în mișcare un adevărat „bulgăre de zăpadă”. Cu toate acestea, nu reacționa pripit – un review negativ dublat de un răspuns și mai rău nu va face decât ca situația să escaladeze.

Înainte de a da un răspuns, ia în considerare: a cui e vina? Care a fost problema? E vorba de calitatea mâncării? De servicii? Atmosfera nu a fost ok? Sunt multe motive pentru care un oaspete poate lăsa un review negativ și fiecare trebuie abordat individual.

  1. Mulțumește-i oaspetului pentru feedback

Atunci când un client lasă un comentariu negativ legat de vizita la restaurant, încearcă să răspunzi cât mai repede. Mulțumește-i că a ales să ia masa în localul tău și pentru faptul că și-a luat din timp pentru a-și împărtăși experiența. Cere-ți scuze pentru neplăcerile create și roagă-l să-ți ofere mai multe detalii pe e-mail (astfel muți discuția din online, în offline).

Cu alte cuvinte, ține cont de 3 ingrediente cheie:

  • Un „Mulțumesc”
  • O scuză
  • O invitație la a continua discuția în privat

Împreună, creează rețeta perfectă pentru a recâștiga un client nemulțumit, dar și pentru a-ți salva obrazul în online.

  1. Cere-le să-ți mai dea o șansă

Nu e nimic în neregulă cu a cere oaspeților să revină cu un review pozitiv după ce te-au criticat. Dar trebuie să o faci cu tact. Spre exemplu… Să zicem că ai primit un review negativ legat de felul în care a fost preparată friptura într-o seară. Oaspetele s-a plâns că era insuficient gătită și că a așteptat prea mult să-i vină comanda, așadar îți acordă doar o stea la rating.

Răspunsul corect în acest caz ar fi (1) să-ți ceri scuze pentru calitatea serviciului, să recunoști greșeala și să oferi și un motiv pentru care s-a întâmplat ce s-a întâmplat. (2) Încearcă să te recompensezi oferindu-le un discount la următoarea vizită. (3) După ce oferi o explicație și vii și cu o soluție, invită oaspetele din nou în restaurant pentru a-ți da ocazia să-l servești așa cum trebuie, apoi roagă-l să-și modifice comentariul sau să revină cu unul pozitiv.

Practic, este important ca oaspeții tăi să se simtă respectați și să știe că opinia lor este importantă pentru tine. Fii înțelegător, grijuliu și încearcă să ajungi la un compromis. Nu ai nimic de câștigat dacă intri în defensivă.

  1. Învață ceva din asta

După ce ai primit un review negativ și ai găsit răspunsul potrivit în situația respectivă, ar trebui să analizezi puțin situația. Mai ales în cazul în care primești în mod repetat aceleași comentarii negative. Ideea e să îndrepți ce e de îndreptat, așa încât să nu mai apară astfel de situații pe viitor.

În plus, vezi de ce situația nu s-a rezolvat pe loc, în restaurant. Este posibil ca oaspetele respectiv să nu se fi simțit luat în seamă de personal, sau aceștia să fi abordat necorespunzător situația. Reține că majoritatea review-urilor negative care ajung în online pot fi soluționate pe loc, chiar în restaurant.

În concluzie… un review negativ din online nu e capăt de lume. De fapt, poate fi o oportunitate de a-ți îmbunătăți serviciile din restaurant. În plus, dacă vei reuși să schimbi părerea unui oaspete din negativă în pozitivă, sunt mari șanse ca el să-ți devină client fidel. Asta pentru că ai făcut tot posibilul ca el să se simtă bine și să-ți îndrepți greșeala, ceea ce contează foarte mult în ochii celor care vizitează localul.

Așadar, privește review-urile negative din online ca pe o oportunitate de brand și o ocazie de a afla mai multe despre oaspeții tăi.

Show