Atunci când vorbim de marketizarea unui local, de cele mai multe ori ne gândim la strategii digitale. Deși e clar că prezența în online nu poate lipsi, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la metodele clasice de promovare.
Online-ul și offline-ul merg mână-n mână și fiecare vine cu beneficii sale. Marketingul offline te ajută să-ți lărgești audiența și să ajungi astfel la mai mulți oameni. Iar dacă găsești o metodă de a face cross-promotions, adică să îmbini promoțiile din online cu cele din offline, atunci e și mai bine!
Metodele tradiționale de publicitate includ signalistică, distribuirea de flyere, reclamă în media locală, branding in-house, participarea la evenimente și tot așa. Dar hai să le luăm pe rând…
Marketing in-house
Acest tip de promovare este strict legat de branding, de a promova prin toate mijloacele pe care le ai la dispoziție imaginea pe care localul tău o are. De la logo, la stil și culori – toate trebuie să se regăsească în cât mai multe locuri din restaurant – pe uniformele personalului, ambalaje, șervețele, meniu etc. O bună idee este de a veni cu propria ta linie de produse – oaspeții rezonează foarte bine la asta. Fie că e vorba de pahare de cafea branduite, fețe de masă, tacâmuri și tot așa. Ideea este ca oaspeților să le rămână cât mai bine întipărită în minte imaginea localului tău.
Ține însă cont că totul va trece prin „ochiul critic” al clienților. Designul logo-ului, tipul de font, materialele folosite pentru ambalaje etc. – cu cât arată mai bine, cu atât vor vinde mai bine. Respectând, desigur, conceptul de brand.
Evenimente
Sunt o mulțime de tipuri de evenimente pe care le poți găzdui în local – un band live, un DJ, o celebritate invitată ca oaspete de onoare etc. Evenimentele sunt o metodă excelentă de a atrage oaspeți noi, iar dacă au în spate și un scop caritabil, e și mai bine! Clienții sunt întotdeauna în căutare de experiențe noi și incitante.
Dacă ai buget limitat, alege serile de karaoke sau show-urile de stand-up comedy la care poți invita chiar oaspeții să fie protagoniști. Alte idei? Evenimente speciale de sărbători, degustări (meniu nou, de vin sau bere) ori „singles night”.
Odată stabilită tema, promovează evenimentul în on-line, dar și prin metodele clasice de promovare și in-house. Așa atragi atenție pozitivă și dai viață localului. Plus că e o metodă foarte bună de a atrage oaspeți noi.
Festivaluri de mâncare
BurgerFest, Food Truck Festival, Street Food Festival… e clar că festivalurile de mâncare au mare priză la public! Motiv pentru care apar mereu noi evenimente de acest gen, cu o tematică din ce în ce mai diversificată. Și e mereu plin de oameni la ele! Deci dacă vrei să te cunoască mai mulți și să le arăți cât de grozavă e mâncarea ta, ia în calcul participarea la un astfel de festival. E drept că te costă ceva să fii acolo, dar investiția ți se întoarce cu siguranță – pentru că dacă vizitatorilor le plac preparatele tale, își vor aminti de local data viitoare când vor ieși în oraș. Ba chiar le poți oferi un discount pe care să-l folosească când te vor vizita (ca să te asiguri că vor face asta).
Pliante și flyere
Poate pare o metodă învechită, dar rămâne una dintre cele mai eficiente strategii de marketing offline, mai ales prin raportul rezultate/cost. Au prețuri mici și pot fi distribuite ușor către potențialii oaspeți. Important este însă designul – să fie atractiv și explicit! De obicei include meniul restaurantului și evidențiază specialitățile sau acele preparate care sunt la ofertă. Evident, e musai să includă numele localulului, logo-ul, să fie în cromatica brandului și să aibă un „call-to-action” – spre exemplu „Comandă acum” alături numărul de telefon. De cele mai multe ori se folosesc pentru a spori numărul de comenzi la domiciului – tocmai de aceea trebuiă să menționeze orele de program, zona de livrare și valoarea comenzii minime (dacă există) sau prețul pentru livrare. Deseori, firmele care se ocupă de grafică pot asigura și distribuția lor, dar poți folosi și propriii oameni. Iar prețurile sunt de aproximativ 40 lei / 1000 de flyere distribuite.
Afișaj digital și table stradale de meniu
Clasicele table de meniu sunt în continuare o metodă bună de a promova specialitățile zilei. Amplasate stradal, la intrarea în local, atrag atenția trecătorilor. Le poți folosi pentru a anunța meniul zilei, la prânz, sau happy hours. La interior sunt eficiente și sistemele de afișaj digital prin care poți transmite mesaje personalizate oaspeților, promova specialitățile bucătarului, evenimente pe care urmează să le organizezi ori chiar paginile de social media.
Discount-uri și promoții
Dacă tot am adus vorba de promoții, hai să vedem și care sunt tipurile de discounturi și oferte pe care le poți promova offline. Ideea de a profita de o reducere sau de o ofertă limitată în timp a atras întotdeauna clienți. Așa că profită la maxim de tot ce le poți oferi.
Spre exemplu, o metodă bună de a atrage clienți noi dar și de a-i face să revină pe cei existenți este prin intermediul ofertelor cu ocazii speciale – fie sub forma unor discounturi, preparate în ediție limitată sau chiar mici „cadouri” oferite în sezonul sărbătorilor (care pot veni tot sub forma unui preparat).
O altă strategie cu rezultate bune este și cea de „happy hours”, prin care oferi un discount sau vii cu oferte speciale doar între anumite ore ale zilei. E o situație care aduce câștig de cauză atât localului, cât și oaspeților – ei economisesc bani, tu atragi mai mulți clienți în orele cu trafic scăzut.
Pachetele combo reprezintă un alt gen de ofertă tentantă pentru clienți. Selectează cele mai vândute preparate din meniu și include-le într-un pachet alături de o garnitură și o băutură sau răcoritoare. Este o metodă bună de a vinde preparatele care de obicei nu îți aduc profit atât de mare, alăturându-le celor preferate de oaspeți.
Marketizarea meniului
Este un instrument puternic de marketing care îți aduce beneficii atât online, cât și offline, îndeplinind totodată obiectivele de bază ale promovării tradiționale. Designul meniului are o importanță de marketing extraordinară, așa că nu neglija acest detaliu. Uite câteva idei prin care îl poți poți folosi ca și un factor care să genereze mai multe vânzări:
- Fă-l simplu și ușor de citit folosind un font mai mare de 12 puncte;
- Spune o poveste despre concept, istoria localului sau ceva interesant despre metodele de preparare;
- Oferă informații despre furnizori și despre calitatea ingredientelor folosite;
- Folosește fotografii de cea mai bună calitate pentru a exemplifica preparatele (în niciun caz nu folosi poze de pe agențiile foto!);
- Afișază meniul și pe site, dar și pe rețelele sociale, în format digital;
- Adoptă un design interesant, unic, deosebit.
Publicitatea locală
Nu subestima puterea pe care publicitatea în mediul offline o are. Fie că vorbim de reclame la radio, în ziare sau ghiduri locale, ori chiar de panouri stradale, toate sunt metode eficiente de a te promova. E drept că astfel de metode sunt costisitoare, dar îți oferă multă expunere și vizibilitate. În funcție de buget, poți alege și mediul de publicitate potrivit.
Parteneriate locale
O comunitate puternică nu înseamnă să creezi legături doar cu oamenii care trăiesc în zona ta de interes, ci și cu cei care au alte afaceri acolo. O rețea de promovare încrucișată poate fi benefică tuturor. Spre exemplu, te poți parteneria cu o florărie, de Ziua Îndrăgostiților – ei îți livrează flori și tu îi promovezi în restaurant. Sau poți asigura cateringul pentru o companie de birouri atunci când au un eveniment important. Și tot așa…
Comunicarea directă cu oaspeții
Toate cele de mai sus sunt metode eficiente de marketing. Dar, la final, cel mai important lucru rămâne comunicarea directă cu cei care iau masa sau petrec timp în localul tău. Atunci când ei se află deja în restaurant, ai oportunitatea de a afla direct ce le place sau nu, dar și tot felul de informații personale de care te poți folosi apoi. Desigur, nu ai cum să reții toate detaliile. Dar de asta e bine să ai o Carte de Oaspeți precum cea din Restograf Manager, care îți permite să colectezi informații despre oaspeții tăi. Cu cât mai multe lucruri știi despre clienții tăi, cu atât mai mari sunt șansele să-ți devină clienți fideli – fie că vorbim de ziua de naștere, aniversări, preparatele sau băutura preferată, datele de contact etc.
Comunicarea implică, de asemenea, și personalul care servește la mese și care reprezintă resursa ta cea mai importantă de marketing. Atenția pe care le-o acordă clienților, abilitatea lor de a se face plăcuți, de a afla cât mai multe date despre oaspeți – toate aceste lucruri sunt foarte importante. La fel și faptul că pot transmite direct anumite informații sau noutăți despre local (de exemplu, să anunțe oaspeții că urmează să organizați un eveniment în local) dar și să promoveze acele preparate pe care încerci mai mult să le vinzi.
În concluzie, ca și în cazul marketingului online, și aici va trebui să testezi și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru localul tău. Ideal este să combini cât mai multe metode și strategii și, mai ales, să ai o viziune de ansamblu, în care ce se întâmplă fizic în local să-și găsească ecoul în online și invers.