Amenajarea spațiului și echipamente necesare

Privit din punctul de vedere al clientului, barul unui local nu e cine știe ce inginerie – mai multe tipuri de băuturi și pahare, espressoare și câteva alte „unelte” cu care barmanul jonglează. Privind însă din spatele tejghelei, realitatea este mult mai complexă și, la fel ca în bucătărie, barul este ca un adevărat „atelier” plin de tot felul de echipamente necesare. Iată o listă completă pe care să o ai în vedere atunci când amenajezi barul.

CAPITOL SUSȚINUT DE

Amenajarea unui bar poate fi extrem de variată atât ca aspect și dimensiune, dar și ca tematică. Spre exemplu, poți avea un bar în care oferi servicii complete, unde oaspeții savurează o băutură bună dar pot inclusiv servi ceva de mâncare, sau un bar care oferă servicii limitate, doar de băutură (fie că este servită la mese de ospătari sau clienții le comandă direct la bar). Desigur, există și barurile din restaurante, unde oaspeții se pot relaxa până când sunt conduși la mese.

În orice caz, va trebui să investești în amenajarea barului, cu atât mai mult dacă intenționezi să servești și alte tipuri de băuturi în afară de vin și bere. Având echipamentul potrivit, nu doar că ușurezi munca barmanului, dar întreaga zonă capătă un aspect plăcut și ordonat.

Amenajarea spațiului

Barul îmbină două tipuri de finisaje: la interior un finisaj tehnic, iar la exterior un finisaj decorativ, în armonie cu restaurantul.

Interiorul barului

Pentru interiorul barului există multiple soluții, însă realizarea lui din inox, similar cu echipamentele de bucătărie, s-a dovedit a fi cea mai durabilă în timp. Spațiul interior trebuie să fie astfel proiectat încât să acomodeze echipamente de diverse dimensiuni (mașina de gheață, mașina de spălat pahare, frigidere de bar, răcitoare etc.), iar în dimensionarea lui trebuie să se țină cont de tipul de restaurant. Astfel, în barul dintr-o berărie putem avem 10-12 tipuri de bere (și practic tot atâtea butoaie începute), iar într-un wine-bar putem avem 20-30 de etichete de vin desfăcute.

De aceea, dimensionarea barurilor se face în funcție de nevoile de echipamente și produsele din meniu.

Planul pentru amenajarea barului este realizat de barmanul șef și de designerul de interior, cu contribuția distribuitorului de echipamente și utilaje profesionale.

 

Zone care trebuie incluse într-un bar:

  1. Preparare cafea – zona de lucru formată din spațiu pentru:
    1. Espressor
    2. Râșniță de cafea
    3. Knock-box
    4. Coș de gunoi pentru cafea uzată
    5. Frigider de lapte
    6. Depozitare căni / cești / lingurițe / zahăr

  2. Preparare fresh și cocktail – zona de lucru formată din:
    1. Chiuvetă pentru spălat fructe
    2. Frigider de fructe
    3. Depozitare uscată băuturi
    4. Depozitare uscată pahare / diverse tipuri
    5. Stație de lucru cu cuvă de gheață
    6. Blat de lucru pentru tăiat fructe
    7. Storcător / fresh maker
    8. Mașină de gheață
    9. Blender

  3. Servire bere – zona destinată berii, formată din:
    1. Coloană de bere
    2. Butoi de bere (sub blat)
    3. Răcitor de bere (sub blat)
    4. Butelie CO2 (sub blat)
    5. Glass rinser

  4. Zona de spălat
    1. Chiuveta de spălat pahare
    2. Mașină de spălat pahare
    3. Dedurizator apă
    4. Coș pentru gunoi menajer / reciclabil
    5. Spații depozitare pahare curate / diverse tipuri

  5. Zona de depozitare
    1. Spații de depozitare uscată (magazie bar)
    2. Spații de depozitare frigorifice (magazie bar) și frigidere pentru băuturi în bar

  6. Zona de vin
    1. Frigidere de vin roșu (temperatura 12-18 grade Celsius)
    2. Frigidere de vin alb și spumant (temperatura 6-8 grade Celsius)
    3. Depozitare pahare de vin
    4. Enomatic: frigider special pentru vinuri desfăcute
    5. Coravin: sistem de extracție a aerului din sticle

 

Echipamente necesare în bar

Dintr-un bar nu pot lipsi vitrinele frigorifice, mașina de gheață, rafturile pentru sticlele de vin, espressoarele și tot așa. De asemenea, trebuie să te asiguri că podeaua nu este alunecoasă (motiv pentru care va trebui să folosești covoare de cauciuc). Desigur, nu trebuie să uiți de pahare (unele dintre ele îți pot fi furnizate chiar de distribuitorul de băuturi alcoolice și astfel faci și economie) sau de micile ustensile esențiale (de la tot felul de lingurițe, la site, shakere și tot așa).

În ceea ce privește vitrinele frigorifice, uită-te la mai multe modele înainte de a alege și optează pentru un model dintr-o clasă energetică cât mai eficientă. Iar dacă bugetul nu-ți permite să faci achiziții importante, nu uita că poți opta pentru echipamente la mâna a doua sau care îți sunt oferite de distribuitori (cum poate fi cazul espressoarelor).

 

Echipamente mari necesare într-un bar

Când decizi ce să cumperi, gândește-te la modul în care echipamentul influențează rentabilitatea barului tău. Ia în considerare atât bugetul, cât și spațiul de care dispui, astfel încât să funcționeze totul cât mai bine.

 

Espressor de cafea

Alegerea unui aparat de espresso comercial pentru localul tău poate fi o sarcină destul de complicată. Cu atât de multe modele de aparate diferite de pe piață, de unde știi care sunt funcțiile pe care ar trebui să le cauți? Cât ar trebuie să cheltui? Prioritizezi funcția sau stilul? Când alegi un espressor de cafea, gândește-te la următoarele:

  • care va fi fluxul de lucru?
  • ce nivel de automatizare să aibă?
  • cumpăr, închiriez sau o iau în sistem „de împrumut”?
  • ce tipuri de cafele voi vinde?

Ține cont că într-un local consumul de cafea este ridicat, așa încât aparatul trebuie să fie cât mai fiabil. Espressoarele profesionale pot rezista la un consum ridicat de cafele pe zi și asigură obținerea unei cafele de calitate deosebită. Aparatele profesionale de cafea deseori necesită folosirea separată a unei râșnițe profesionale și a unui dedurizator pentru a evita problemele legate de calcar.

În baruri mai mici se pot folosi automate de cafea cu râșniță încorporată, care intră în categoria de „Automate pentru băuturi calde” și sunt semiautomate – sunt mai ușor de folosit, însă calitatea cafelei poate fi mai scăzută.

Râșniță profesională

Dacă folosești cafea proaspăt măcinată, atunci automat vei avea nevoie de o râșniță pentru a măcina boabele. Toate râșnițele de bar oferă mai multe grade de măcinare (care pot fi selectate manual sau digital) pentru că există mai mulți factori implicați în procesul de preparare al cafelei (de la umiditatea din aer, până la tăria băuturii). Toate râșnițele profesionale vin și cu un dozator de boabe de cafea sub formă de pâlnie.

Cafetieră

Dacă dorești să oferi clienților tăi mai multe tipuri de cafea, nu doar espresso, o cafetieră este absolut necesară. Acestea prepară o cantitate mai mare de cafea pe care o stochează într-un recipient. Cafetierele sunt varianta profesională a filtrului de cafea de acasă.

Răcitoare de bar

Pe piață sunt disponibile o mulțime de tipuri de răcitoare de bar și frigidere: răcitoare walk-in – care oferă mai mult spațiu de stocare; coolere amplasate sub bar – care sunt foarte practice; sau frigidere standard de bar. Dacă servești și vin, ai putea investi într-un răcitor special pentru sticlele de vin.

Blendere și mașini pentru băuturi înghețate

Dacă incluzi în meniul tău și cocktailuri, atunci vei avea nevoie de un blender profesional cu care să poți lucra. Uită-te la puterea motorului și la numărul de programe pe care le are atunci când alegi modelul.

Dozatoare de bere

Dacă servești bere la draft, ai nevoie de un sistem de distribuție – coloane de bere, răcitoare sub tejghea, răcitoare mobile sau chiar răcitoare de keg. Un sistem complet de tiraj include spațiul de depozitare al butoiului, robinetul, tubulatura, fitingurile, ansamblul tijei de bere și bineînțeles, butoiul de bere.

Trebuie să decizi care este numărul de coloane și de robineți pe care îl dorești pentru barul tău. Distribuitoarele sunt disponibile în diverse configurații de lucru.

Chiuvetă sub tejghea

Chiuveta este extrem de importantă în fiecare bar. Este cel mai simplu mod de a spăla paharele pentru a putea fi reutilizate, în momentele aglomerate. În funcție de dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, poți să te uiți la diferite chiuvete, cu diverse configurații și dimensiuni.

De reținut: chiuveta de sub bar trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru diferite obiecte, de la lingurițe și pahare mici, la halbe și pahare de cocktail.

Mașina de gheață

O mașină de gheață nu poate lipsi dintr-un bar care se respectă! Ai nevoie de un echipament de calitate, pentru a te asigura că nu se va defecta fix atunci când barul este foarte aglomerat sau în perioadele de vară, când cererea de băuturi reci este mai mare. Ține cont că dacă ai un bar mai mare, este posibil să ai nevoie chiar și de două mașini de făcut gheață. Într-un bar, aceste echipamente sunt de obicei în zona de băuturi mixte.

Diferențele între mașinile de gheață sunt date de cantitatea de gheață pe care o pot produce în 24 de ore. Acesta este numit randamentul de gheață. Mașinile mici produc în jur de 23 de kg în 24 de ore iar cele mari pot produce până la 1500 kg în 24 de ore.

Mașină profesională de spălat pahare

Cu cât ai mai multe comenzi și mai mulți clienți, cu atât vor fi și mai multe vase de spălat. Alege o mașină profesională, ținând cont de numărul de oaspeți preconizat, tipurile de băuturi pe care le servești și timpul de spălare.

Mașinile de spălat vase pot fi integrate sub bar, pe blat sau pot fi mașini de spălat independente. Unele modele pot spăla chiar și 1200 de pahare pe oră.

Boilerul electric de băuturi calde

Este un aparat folosit pentru a fierbe rapid cantități mari de apă necesare pentru prepararea băuturilor calde. Este ca un cazan de dimensiuni mici, dotat cu un încălzitor de puteri diferite, iar operarea sa este ușoară și confortabilă.

 

Echipamente mici

Mașină de mărunțit gheața

Este necesară pentru că multe rețete de cocktailuri se prepară cu gheață zdrobită. În general, orientează-te către un model fiabil, dar și practic – de exemplu, să fie cât mai ușor de mutat, care să poate fi ținut pe blatul de lucru.

Storcător de citrice

Acesta este un element de bază într-un bar. Storcătoarele pot fi de mai multe tipuri: manuale, automate, cu sau fără presare manuală. Orice variantă vei alege, acest aparat este esențial într-un bar!

Toaster

Acestea pot fi folosite atât în bar, cât și în bucătărie. Toasterul poate prepara, decongela sau încălzi orice fel de mâncare într-un timp foarte scurt, datorită faptului că ajunge rapid la temperatură ridicată. Poate fi folosită și pentru a da o crustă crocantă diferitelor preparate rapide.

Aceste aparate sunt electrice (model grill) sau cu infraroșu. Avantajul celor cu infraroșu este că ajung la temperatura dorită extrem de repede. Sunt simple, duble, cu control manual sau digital.

Mixer pentru frappe

Dacă vei servi frappe-uri, ai nevoie de acest aparat. Îl poți folosi și pentru shake-uri. În general vine cu un pahar din oțel inoxidabil, au agitator pentru aerare și amestecarea ingredientelor, motor puternic și cele mai multe modele au și o bază cu greutate pentru a le oferi stabilitate.

Dedurizator

Acestea sunt obligatorii dacă ai un espressor sau dacă îți dorești ca paharele tale să nu aibă pete după ce au fost spălate. Dedurizatoarele vin în diferite volume și se leagă la instalația de apă, sub tejghea.

 

Accesorii de bar

Pe lângă echipamente și aparate, mai ai nevoie de o componentă indispensabilă: unul sau mai mulți barmani experimentați. Ei sunt profesioniștii din spatele tejghelei, cei care oferă în mod constant clienților băuturi gustoase. Pentru a face acest lucru, barmanii au însă nevoie nu doar de ingredientele potrivite pentru prepararea băuturilor, ci și de instrumentele necesare pentru a amesteca și servi băuturile rapid și eficient.

Barmat (șarpe bar)

Sunt suprafețe cauciucate, pe care sunt pregătite băuturile. Folosirea acestora previne scurgerile și protejează suprafața barului de paharele ude. Sunt fabricate din cauciuc gros și greu, oferind drenaj pentru orice băutură vărsată, barmat-ul fiind ușor de golit în chiuvetă.

Aceste „covorașe” din cauciuc sunt plasate pe bar, iar barmanul pune pe ele paharele cu băuturi după ce au fost pregătite. Astfel ele oferă stabilitate și sunt folosite pentru a evita răsturnarea sau alunecarea paharelor.

Shaker

În funcție de tipul de băutură pe care o va prepara barmanul, există mai multe feluri de shaker:

  • Boston Shaker – sunt printre cele mai folosite modele. Cea mai simplă variantă de Boston Shaker este un shaker din două piese, format dintr-un pahar de mixare și un pahar metalic. Sunt, de fapt, două pahare de dimensiuni diferite, care se introduc unul în celălalt, majoritatea din inox și sticlă.
  • Cobbler Shaker – acesta este o soluție all-in-one, formată din 3 componente: un pahar metalic, un capac și o strecurătoare încorporată. O altă variantă este cea în care paharul metalic este înlocuit cu unul de sticlă, tot cu capac metalic.
  • Parisian Shaker – cunoscut și sub numele de shaker franțuzesc, acesta este un shaker format din două componente, un model între un Cobbler și un Boston. Shaker-ul parizian preia forma shakerului Cobbler, dar nu are o sită încorporată.
  • Speed Tin Shaker – acesta este o invenție nouă în domeniu. Cu ajutorul lor poți pregăti foarte repede băuturile, deoarece acestea sunt puse direct peste paharul clientului, nu într-un pahar special.

Strecurătoare (sită)

Este folosită la prepararea băuturilor reci. Sita este plasată peste gura shaker-ului așa încât orificiile mici să lase lichidul să treacă, oprind gheața în shaker. Unele site sunt din oțel inoxidabil și se potrivesc la majoritatea shakerelor.

Lingurițe de bar

Sunt folosite la amestecarea băuturilor, iar cozile lungi și răsucite facilitează agitarea printr-o mișcare circulară lină. Cu ajutorul acestora se amestecă ușor ingredientele până la diluarea potrivită, fără a sparge gheața. De asemenea, sunt folosite pentru a prepara cocktailuri în mai multe culori stratificate.

Agitator

Acesta va fi folosit la prepararea a multor sortimente de cocktailuri, precum Mojito. Prin pisare sunt eliberate în mod uniform aromele condimentelor și fructelor.

Deschizător de sticle

Acestea pot fi de mai multe tipuri: pentru bere, sau tirbușoane pentru vin.

Sfat: pentru bere folosește un desfăcător prins în perete. Este mult mai ușor de folosit. În ce privește tirbușonul, ne te zgârci, investește într-unul profesional, care să-i fie de folos barmanului.

Decorator pahare (rimmer)

Acesta este folosit pentru băuturile care necesită decorarea buzei paharului. Este de un real folos pentru că permite barmanilor să creeze rapid marginea perfectă de sare sau zahăr. Sunt diferite modele și de obicei se deosebesc în funcție de numărul de tăvi.

Picurătoare

Sticlele fără acest mic dispozitiv îți cresc costurile de operare. De exemplu, picurătoarele cu măsură te ajută să gestionezi ușor inventarul băuturi. În acest fel, barmanul folosește exact cantitatea de care are nevoie.

Blaturi de lucru

Sunt folosite în special pentru pregătirea și tăierea elementele de decor pentru cocktail-uri și pentru a felia lămâi, portocale și alte fructe de decor. Asigură-te că achiziționezi blaturi de tăiere antiaderente, pentru a menține suprafața barului ca nouă. De asemenea, ai grijă să folosești cuțite bine ascuțite. Acestea te ajută atât în rapiditatea tăierii, cât și pe parte de siguranță la locul de muncă.

Frapiere

Acestea sunt utile în mai multe momente – barmanul poate folosi gheața chiar și atunci când lucrează departe de mașina de gheață, cât și atunci când e nevoie să servească sticle de vin și șampanie reci, la masa clienților.

Forme pentru gheață

Acestea îi vor fi de folos barmanului pentru anumite tipuri de cocktailuri, care folosesc gheață sub diferite forme.

Măsuri pentru băuturi (jigger)

Folosirea unui jigger de către barmanii tăi asigură faptul că aceștia dozează corect băuturile. Sunt de diferite dimensiuni, 20/40ml, 25/50ml, 10/25/35ml

 

Pahare și accesorii

Suporturi de pahare

În general nu ai foarte mult spațiu în bar. Așa că asigură-te că totul este organizat eficient. Suporturile pentru pahare cu picior pot fi montate deasupra barului și în acest fel salvezi spațiu. Paharele fără picior pot sta în spatele barului, pentru acces facil.

Pahare

Unele băuturi sunt caracterizate de tipul de pahar în care se servesc, deoarece conferă preparatelor un design aparte și au un impact asupra modului în care ar trebui consumată băutura.

Este foarte important ca paharul să fie perfect curat înainte de utilizare. Atenție la urme (cum ar fi cele lăsate de detergent). Paharele ținute cu gura în jos ar trebui păstrate pe tăvi cu găuri, care să ajute la aerisire și uscare.

Într-un restaurant sau bar sunt folosite mai multe tipuri de pahare:

  • Halba de bere – din sticlă groasă și prevăzută cu mâner. Volum: 300 – 1000 ml
  • Pahare de bere – găsești în Anexă un ghid complet referitor la diferitele tipuri de pahare de bere, precum și informații pentru servirea optimă a acestei băuturi.
  • Paharul de brandy – picior scurt ce permite folosirea degetelor mijlociu și arătător pentru a ține paharul. Volum: 150 – 700 ml
  • Flută pentru șampanie – sunt pahare înalte și înguste, a căror formă nu permite acidului să iasă foarte repede din băutură. Volum: 180 – 300 ml
  • Paharul Collins (Sonda) – înalt, subțire și fără picior. Folosit pentru servirea băuturilor slab alcoolizate sau a sucurilor. Volum: 300 – 500 ml
  • Paharul Cordial – de mici dimensiuni, cu sau fără picior, folosit pentru servirea băuturilor de după masă (lichior, Amaretto, cremă de whiskey). Volum: 30 – 120 ml
  • Paharul Highball – cel mai des folosit pahar dintr-un bar. Volum: 200 – 285 ml
  • Paharul Hurricane – are o formă alungită și este folosit în special pentru cocktail-uri viu colorate. Volum: 350 – 700 ml, de obicei 590 ml.
  • Paharul pentru Irish Coffee – cu mâner și picior scurt, din sticlă rezistentă. E folosit pentru băuturi calde, cum ar fi specialități din cafea, inclusiv Irish Coffee. Volum: 240 – 300 ml
  • Paharul coupette – are formă de cupă, cu deschidere largă, special creat pentru acest tip de băutură. Volum: 250 – 350 ml.
  • Shot Glass – acesta a fost conceput inițial pentru a măsura băuturile spirtoase sau lichiorul care este fie servit direct din pahar, fie turnat într-un cocktail. Volum: 30 sau 50 ml.
  • Paharul de vin roșu – dimensiune mare, cu picior și cupă adâncă, deschiderea este mai mică decât mijlocul. Volum: 500 ml.
  • Paharul de vin alb – formă de lalea, cu picior și deschidere puțin mai mică decât mijlocul paharului. Dimensiunea este mai mică decât a paharului de vin roșu, deoarece vinul alb nu trebuie lăsat să se încălzească în pahar. Volum: 350 ml
  • Paharul de vin de desert – formă de lalea, volum mic, deschidere mai mică pentru a păstra aromele băuturii. Este folosit pentru vinuri de desert și rose. Volum: 250 ml.

 

Software și hardware necesare

Un bar are nevoie de un sistem de punct de vânzare (POS) la nivel comercial. Folosește un sistem cu componentă de bar, astfel încât să aibă caracteristicile specifice de care ai nevoie.

Un POS te ajută să gestionezi tranzacțiile financiare zilnice, fiind în același timp și casă de marcat și un computer. Mai multe informații despre acestea găsești în cadrul capitolului „Soluții de software și hardware necesare pentru operarea unui local”.

Show