Organizarea activității în bar

În cadrul unui local, barul ocupă de cele mai multe ori un loc important, fiind un motor generator de profit, alături de bucătărie. Barurile pot genera venituri cuprinse între 20% și 50% din încasările unui restaurant, iar echiparea lor corespunzătoare pentru maxim de productivitate este extrem de importantă.

Privit din punctul de vedere al clientului, barul unui local nu e cine știe ce inginerie – mai multe tipuri de băuturi și pahare, espressoare și câteva alte „unelte” cu care barmanul jonglează. Privind însă din spatele tejghelei, realitatea este mult mai complexă și, la fel ca în bucătărie, barul este ca un adevărat „atelier”.

CAPITOL SUSȚINUT DE

În acest capitol vei afla totul despre:

  • Cum organizezi barul și ce echipamente sunt necesare. Barul îmbină două tipuri de finisaje: la interior un finisaj tehnic, iar la exterior un finisaj decorativ, în armonie cu restaurantul. Află cum să organizezi spațiul așa încât să fie practic, dar și estetic, dar și ce fel de echipamente trebuie să achiziționezi.
  • Care este echipa de lucru necesară într-un bar. Pentru a avea un bar de succes (chiar și atunci când face parte din cadrul unui restaurant) este nevoie de munca susținută a întregii echipe. Barurile au cel puțin un barman și un ospătar dar, în funcție de dimensiune și număr de clienți, sunt și localuri în care este nevoie de un număr mai mare de angajați.
  • Proceduri de lucru specifice, pe care trebuie să le respecte fiecare angajat, în funcție de postul pe care îl ocupă, precum și manuale de lucru și fișe de post pentru fiecare poziție (îți punem la dispoziție template-uri și fișe de lucru pe care le poți adapta în funcție de specificațiile localului tău).
  • Tot ce trebuie să știi despre achiziții și procedura de inventar. De la tipuri de produse pe care trebuie să le achiziționezi, la procedurile pe care trebuie să le pui la punct și până la flow-ul general de comenzi, precum și metode de inventariere a mărfurilor și gestionare a inventarului.
  • Norme de siguranță a muncii. Află care sunt cele mai frecvente tipuri de accidente care apar în bar și cum le poți evita, la ce practici de siguranță poți apela, ce norme de securitate și sănătate în muncă trebuie respectate, precum și care sunt cerințele minime pentru situații de urgență.