Pornind de la măști, mănuși și dezinfectante, până la afișaj, termometre și produse de distanțare socială, e important să te asiguri că ai suficiente produse și echipamente de protecție așa încât angajații tăi să fie în siguranță, la fel și oaspeții.
CAPITOL SUSȚINUT DE
Echipamente de protecție
Măști de protecție
Purtarea corectă a măștii este una dintre măsurile principale pe limitarea răspândirii virusului. Însă pe piață există mai multe tipuri de măști, fiecare cu caracteristici particulare. Calitatea produsului, materialele din care sunt confecționate, mărimea lor, toate acestea contează. Iată care sunt principalele tipuri de măști de protecție și caracteristicile fiecăreia din ele.
Măștile faciale simple
Sunt cele care oferă o protecție minimă, de bază, pentru a proteja împotriva amestecurilor de substanțe și/sau a substanțelor purtătoare de particule, potențial nocive asupra sănătății umane. Respectă cerințele de protecție, conform Regulamentului UE 2016/425 și sunt utilizate pentru protecția împotriva inhalării particulelor inerte.
Măști chirurgicale
Sunt majoritatea măștilor pe care le întâlnești în farmacii și supermarket. Sunt eficiente mai ales în blocarea lichidelor infecțioase, cum ar fi sângele, dar nu opresc particulele de viruși transmisibile pe cale aeriană. Cu alte cuvinte, oferă doar o protecție parțială (pentru că nu se fixează complet pe față, permit aerului să treacă prin laterale). Sunt parțial eficiente în blocarea salivei și a altor particule de fluide corporale care sunt emise atunci când o persoană strănută sau tușește, dar pe termen lung sunt incomod de purtat.
Măștile chirurgicale trebuie manevrate cu grijă, pentru a nu le contamina și aruncate în containere speciale, pentru a evita răspândirea virusului. Acestea se pun și se dau jos doar prin atingerea elasticelor care vin după cap sau urechi, iar apoi mâinile se spală imediat cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau se clătesc cu dezinfectant pe bază de alcool.
Măștile chirurgicale sunt fabricate din două straturi de material hipoalergenic și un strat interior de filtrare care protejează împotriva contaminării. Măștile chirurgicale sunt de unica folosință – se poartă o singură dată și se aruncă atunci când se umezește, pentru că majoritatea agenților patogeni se dezvolta în condiții de umezeală.
Măști N95 / N99
Acestea sunt mult mai eficiente decât măștile chirurgicale de unică folosință, filtrând chiar și particulele mici de viruși, în proporție de până la 95% din particulele de 0,3 microni. Pentru a fi cu adevărat eficiente, ele trebuie să se potrivească perfect feței, așa încât să nu lase aerul să pătrundă sau să iasă pe margini.
În această categorie de măști intră cele de tip FFP1 (care filtrează în proporție de 80% particule de praf și polen), FFP2 (care filtrează în proporție de 94% inclusiv particule de mucegaiuri și majoritatea virusurilor) și FPP3 (care filtrează în proporție de 99,5% inclusiv particule fine).Deci, spre deosebire de măștile chirurgicale, care oferă protecție doar împotriva picăturilor mari, acest tip de măști oferă protecție inclusiv împotriva particulelor mici (aerosoli), capacitatea de filtrare este mult mai mare.
Cum se poartă corect masca
- Masca se prinde cu ambele mâini de elementele de prindere și se pozitionează cu partea colorata spre exterior, cu banda pentru nas (cea mai rigidă) în partea de sus;
- Se poziționează așa încât să acopere bărbia, gura, nasul și obrajii. Se recomandă ca masca să nu fie atinsă în timpul purtării;
- Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore sau când s-a umezit ori deteriorat;
- După folosire, se aruncă într-un coș cu capac și se igienizează mâinile.
Mănuși de protecție
Pentru a reduce riscul răspândirii virusului, se recomandă și purtarea unei perechi de mănuși. Aceste mănuși de protecție păstrează mâinile departe de orice contaminare și împiedică contaminarea cu bacterii sau virusuri de pe obiectele sau suprafețele atinse.
Mănușile de protecție cele mai potrivite sunt mănușile de nitril, de plastic, de vinil ori mănuși din latex. Astfel de modele oferă o senzitivitate optimă, așa încât să se poată manipula cu ușurință obiectele. Mănușile de protecție sunt disponibile în mai multe variante de mărimi și e important ca acesta să fie potrivit persoanei care le poartă. Mănușile se vor folosi la prepararea alimentelor, la servire, la curățenie.
După ce se scot, mâinile trebuie ferite de contactul cu fața și spălate cu apă și săpun.
Mănuşile proiectate pentru uz privat protejează doar împotriva umezelii și nu asigură o protecţie specifică împotriva agenţilor infecţioşi. De aceea, nu se recomandă folosirea lor.
Mănuşile de protecţie împotriva riscurilor datorate microorganismelor sunt mănuşi destinate să protejeze utilizatorul împotriva microorganismelor și sunt realizate din cauciuc (natural, nitril etc) sau polimeri (polietilenă, PVC etc.). Acestea sunt echipamente individuale de protecție care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2016/425; sunt clasificate ca EIP de categoria III
Atenţie: Mănuşile foarte subţiri, cu grosimea de circa 0,3 mm sau mai mici pot să nu aibă caracteristici de rezistenţă mecanică satisfăcătoare, de aceea ar fi de preferabil să nu fie selecţionate pentru protecţia lucrătorilor.
Alte echipamente sanitare de protecție
Legislația sanitară te îndeamnă la purtarea echipamentului special creat pentru protecția sanitară a alimentelor. Acesta are rolul bine definit de a proteja produsele alimentare de diverși microbi, cât și de poluarea mecanică, cum ar fi praf, noroi etc., care ar putea pătrunde odată cu personalul care a venit din mediul exterior.
Acest echipament de lucru trebuie să fie de culoare albă și să includă halat, șorț, pantaloni, tricou, jachetă, bonetă, încălțăminte comodă din cauciuc și mănuși. El are rolul de a acoperi complet îmbrăcămintea și părul, dar și de a rezista la umezeala ridicată din bucătărie.
În plus, în contextul COVID, echipamentul de protecție mai include:
- halate de unică folosință sau combinezoane impermeabile
- ochelari de protecție / viziere
- bonete de protecție pentru păr
Soluții dezinfectante și produse de igienă personală
Noul coronavirus se răspândește cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar și prin intermediul suprafețelor contaminate, atunci când o persoană atinge cu mâna suprafețele contaminate și-și duce ulterior mână la nas, gură sau ochi. Din această cauză, pentru limitarea răspândirii, suprafețele trebuie să fie dezinfectate corect, utilizând produse capabile să distrugă virusul.
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Lista completă a substanțelor biocide avizate o găsești aici: http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/
Nu se cunoaște exact care este perioada de timp în care coronavirusul SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe, deși au fost făcute mai multe estimări. Cert este că poate supraviețui timp de mai multe zile – alte virusuri din familia coronavirusurilor, precum SARS-COV și MERS-COV supraviețuiesc pe diferite suprafețe, în medie, mai mult de 48 de ore la o temperatură ambientală de 20 de grade Celsius.
Este o mare diferență între curățare și dezinfectare! Dacă în primul caz se îndepărtează germenii, murdăria și impurităților de pe suprafețe (fără ca asta să omoare germenii), dezinfectarea presupune utilizarea substanțelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe.
Este important să se dezinfecteze de mai multe ori pe zi suprafețele (mese, scaune, mânere, întrerupătoare de lumină, toalete, chiuvete, echipamente etc.).
Recomandări:
- Pentru dezinfecţia igienică a mâinilor se recomandă folosirea dezinfectanţilor TP1 pe bază de alcool, avizaţi de Ministerul Sănătăţii. Lista completă a substanțelor biocide avizate o găsești aici: http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/
- Pentru dezinfecţia suprafeţelor se recomandă folosirea dezinfectanţilor TP2 pe bază de clor, avizaţi de Ministerul Sănătăţii. Lista completă a substanțelor biocide avizate o găsești aici: http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/
- Se recomandă purtarea mănușilor de unică folosință atunci când se curăță și se dezinfectează suprafețele, care se vor arunca după fiecare utilizare. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, vor fi dedicate curățării și dezinfectarii suprafețelor pentru COVID-19 și nu se vor folosi în alte scopuri.
- Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind detergent înainte de dezinfectare.
Pe lângă soluțiile dezinfectante, vei avea nevoie de:
- Săpun;
- Dispensere cu soluții dezinfectante pentru mâini, cu un conținut de cel puțin 70% alcool (amplasate la intrarea în local, la mese, în toalete și bucătărie);
- Șervețele dezinfectante (îmbibate cu soluție de cel puțin 70% concentrație de alcool);
- Termometre cu infraroșu / non-contact (pentru a verifica temperatura angajaților și a clienților)
Produse utile pentru distanțare socială
Peste tot se vorbește de distanțare socială. Dar ce presupune asta, mai exact? Ei bine, e vorba de păstrarea unei distanţe mai mari de 2 m între oameni. Obiectivul acestei măsuri este de a crește, în mod deliberat, distanţa fizică dintre oameni pentru a preveni sau minimiza răspândirea virusului. Pentru asta va trebui să reconfigurezi sala de mese, zonele de așteptare și circuitele din local (de exemplu spre toaletă și înapoi). Iată câteva tipuri de produse care îți vor fi de folos:
Consumabile:
- Meniuri de unică folosință
- Panou pe care să afișezi meniul
- Software pentru comenzi online
- Cititoare de card contactless
Pentru distanțarea fizică a oaspeților:
- Semnalistică pentru păstrarea distanței
- Cordon despărțitor
- Benzi adezive pentru pardoseală, de delimitare a distanței
- Diverși indicatori de semnalizare (folosiți pentru a transmite mesaje precum „Masca obligatorie”, „Dezinfectant pentru mâini”, „Păstrați distanța” etc.)
- Separatoarea / Panouri de protecție din plexiglas
Pentru distanțarea fizică a angajaților:
- Stații de emisie-recepție sau căști
- Tăvi de servire (spre exemplu, pentru a putea evita înmânarea notei…. contactless)
- Panouri de protecție la casierie.