Venitul operațional

Venitul operațional este un calcul al banilor pe care un restaurant îi câștigă din operațiunile sale principale, minus cheltuielile pe care le suportă pentru a face acești bani, cum ar fi salariile și costul bunurilor vândute.

Află ce include venitul operațional, cum se calculează, care este diferența dintre venitul din exploatare și venitul neoperativ, dintre venitul din exploatare și venitul net, dar și diferența dintre venitul operațional și EBIT / EBITDA.

Spre exemplu, un restaurant cumpără carne, legume și alte produse pe care le va folosi în preparatele sale. De asemenea, angajează bucătari și ospătari pentru a lucra la restaurant. Peste o lună, restaurantul realizează 200.000 de lei din vânzări, dar cheltuie 80.000 de lei pentru alimente și ingrediente, 60.000 de lei pentru salarii și 10.000 de lei în costuri de amortizare pentru echipamentele sale. Venitul operațional al restaurantului pentru luna respectivă este egal cu 200.000 – 80.000 – 60.000 – 10.000, adică 50.000 lei.

Ce este venitul operațional

Venitul operațional este venitul net pe care îl produce o afacere din operațiunea sa principală. În restaurant calculezi banii pe care îi câștigi din prepararea și servirea meselor ca parte a veniturilor tale din exploatare. Dar dacă tu, ca și proprietar de restaurant, muți afacerea într-o locație nouă și vinzi spațiul vechi cu profit, încasările din această vânzare nu sunt incluse în veniturile operaționale.

Venitul operațional scade costul derulării operațiunilor principale ale companiei. Restaurantul scade banii cheltuiți pentru alimente și salariile angajaților din vânzările nete atunci când se calculează venitul operațional. Cheltuielile care nu sunt operaționale, cum ar fi o pierdere cauzată de o amendă, nu se scad din vânzări la calcularea venitului operațional.

Un analist caută veniturile operaționale în declarația de profit și pierdere a unei companii, deoarece arată veniturile pe care o companie le generează din activitățile sale principale.

Ce include venitul operațional

Venitul operațional începe cu veniturile pe care o companie le produce din operațiunile sale principale. Un local include vânzările sale nete către consumatori, dar nu include lucruri precum veniturile din investiții sau alte evenimente cu venituri unice.

După ce știi ce venituri produce afacerea ta, trebuie să scazi costurile de producere/realizare a acelui venit. Aceasta include atât costul bunurilor vândute, cât și alte cheltuieli de exploatare.

Restaurantele trebuie de obicei să cumpere produse sau materii prime și vor deduce din calculul venitului operațional valoarea materiilor prime și costurile directe de producție, inclusiv forța de muncă și cheltuielile generale alocate.

În cele din urmă, venitul operațional scade și alte cheltuieli de funcționare, cum ar fi chiria, costurile cu utilitățile, costurile asigurărilor etc.

Formula de calcul a venitului operațional

Pentru a calcula venitului operațional, adună toate veniturile legate de activitatea ta principală (restaurant, bar sau catering) iar apoi scade costurile de operare.

Formula de calcul este:

venit brut – venit neoperativ – costul bunurilor vândute – costuri de exploatare = venit operațional

Profitul operațional

Profitul operațional este venitul total din exploatare pe care îl câștigă afacerea ta, minus costurile de exploatare care au generat acest venit.

Diferența dintre venitul din exploatare și venitul neoperativ

  • Venitul din exploatare se referă la banii câștigați de o afacere din operațiunile sale primare, mai degrabă decât alte surse unice de venituri.

De exemplu, operațiunile principale ale unui comerciant cu amănuntul includ gestionarea magazinelor și vânzarea de bunuri către clienți. Activitățile unei echipe sportive includ merchandising, vânzarea de bilete la jocuri și vânzarea de concesii.

Venitul din exploatare scade de asemenea costurile de exploatare, cum ar fi salariile, chiriile și alte cheltuieli.

  • Venitul neoperativ este legat de banii pe care o firmă îi câștigă în afara activităților sale tipice de afaceri, precum și cheltuielile atipice. Exact ca în exemplul de mai sus, cu restaurantul care se mută într-o nouă locație și vinde fostul sediu. Banii proveniți din acea vânzare reprezintă venit neoperativ.

 

Diferența dintre venitul din exploatare și venitul net

Venitul din exploatare privește veniturile și costurile legate de activitățile de bază ale unei companii. Venitul net privește toți banii pe care îi încasează o afacere minus toți banii pe care îi cheltuiește o afacere.

Venitul net măsoară profitul sau pierderile pe care le-a adunat o afacere pe parcursul unei perioade – inclusiv venituri și cheltuieli din exploatare și neoperare. Acest lucru poate fi util dacă cineva dorește să vadă schimbările în situația financiară a unei companii, dar nu este întotdeauna considerată cea mai bună măsură dacă cineva dorește să evalueze stabilitatea companiei și capacitatea de a câștiga în continuare un profit.

Venitul din exploatare este adesea considerat o măsură mai utilă a stabilității și a perspectivelor viitoare ale unei companii, deoarece privește doar veniturile și costurile generate de activitățile de bază ale companiei.

 

Care este diferența dintre venitul operațional și EBIT / EBITDA

EBIT (Earnings before interest and taxes – câștiguri înainte de dobânzi și impozite), analizeazcă veniturile unei companii după scăderea anumitor cheltuieli. Mai exact, EBIT scade lucruri precum costurile de funcționare și costul bunurilor vândute, dar ignoră cheltuielile cu dobânzile și impozitele.

Când analizezi câștigurile nete ale companiei fără a ține cont de dobânzi sau impozite, poți să-ți faci o idee despre capacitatea acesteia de a produce profit.

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – Câștiguri înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare). Acest calcul se referă la banii pe care o companie îi câștigă după contabilizarea anumitor tipuri de cheltuieli. Deși scade cheltuielile de funcționare și costul bunurilor vândute, nu ține cont de dobânzi, impozite, amortizare sau costuri de amortizare.

 

În concluzie… venitul operațional arată veniturile pe care un restaurant, bar sau cafenea le generează din activitățile sale după ce scade costurile de operare pentru a obține acele venituri.

Show