Fie că deja ai un local sau ești pe punctul de a-ți deschide unul, ori doar iei în calcul să începi o afacere în acest domeniu, cu siguranță știi cât de important este să cunoști cât mai multe despre tot ce implică finanțele unui restaurant. Mai exact, cum să le gestionezi. Din păcate, chiar dacă nu este cea mai plăcută sarcină pe care o ai, nu poți sări peste această etapă. Ba mai mult, este obligatorie! A avea un restaurant fără să ai o politică de bugetare și previzionare, e ca și cum ai conduce mașina cu ochii închiși. Și un lucru e sigur în această industrie: trebuie să-ți perfecționezi constant abilitățile de gestionare a banilor.
În acest capitol vei afla totul despre:
- Cum și de ce ar trebui să faci un forecast de vânzări. Îți spunem cum să faci o prognoză de vânzări pentru localul tău, cum să faci culculul și de ce este un instrument atât de necesar.
- Bugetare și previzionare. În acest capitol îți spunem cum să stabilești bugetul în funcție de costurile pe care lei ai, cum să optimizezi gestionarea finanțelor și să maximizezi profitul.
- Trebuie să gestionezi multiple costuri precum forța de muncă, materii prime, echipamente pentru restaurant, furnizori, asigurări, autorizații și utilități. În acest capitol discutăm pe larg despre costurile inițiale și de funcționare, costuri primare, food cost, precum și alte costuri pe care să le ai în vedere, dar și cum poți să reduci cheltuielile.
- Venitul operațional. Află ce este venitul operațional și ce include, cum se calculează, Află ce include venitul operațional, cum se calculează, care este diferența dintre venitul din exploatare și venitul neoperativ, dintre venitul din exploatare și venitul net, dar și diferența dintre venitul operațional și EBIT / EBITDA.
- Trebuie să acorzi o importanță foarte mare impozitelor pe care le ai de achitat către Bugetul de Stat, întrucât acestea reprezintă cheltuieli care au un impact direct asupra profitabilității afacerii tale. Conform legislației, există trei mari tipuri în regimul de impozitare directă: impozitul pe veniturile microîntreprinderilor; impozitul specific, denumit și „impozit HoReCa”; impozitul mixt (atât specific cât și pe profit).
- În acest capitol vei afla ce este profitul brut și cum se calculează, ce este profitul net și cum se calculează, dar și cum poți face așa încât să crești marja de profit.
- Cash flow. Fluxul de numerar este cantitatea de numerar care intră comparativ cu suma de numerar care iese zilnic, săptămânal și lunar din local. La fel ca și bugetarea, este un concept pe care dacă nu îl vei înțelege și aplica, localul tău nu va avea succes.
- Indicatori de performanță. Ca manager de restaurant trebuie să urmărești și să analizezi câțiva metrici de performanță pentru a-ți da seama dacă afacerea ta este pe drumul cel bun. Urmărind în mod regulat anumiți indici (sau KPI, Key Performance Indicators), poți depista din timp un trend descendent și identifica acele segmente care ar trebui îmbunătățite.
- P&L. Gestionarea unui P&L (Profit & Loss) pentru un local, un business care activează într-o industrie cu unele dintre cele mai mici marje de profit, este destul de complicată, dar de mare ajutor. Hai să vedem ce înseamnă, mai exact P&L, care sunt cele patru categorii principale pe care le include și cât de des ar trebui să analizezi acest raport.