Meniul de restaurant de la A la Z

În localul tău creezi ambianța și-ți instruiești personalul așa încât să le oferi oaspeților un serviciu de calitate și o experiență cât mai plăcută, care să-i facă să revină. Însă atunci când vin pentru prima dată în restaurant, clienții vin în primul rând pentru mâncare. Tocmai de aceea meniul este o componentă strategică a businessului! Și de modul în care alegi preparatele, stabilești prețurile și gătești mâncarea depinde în mare parte succesul afacerii tale.

Departe de a fi o simplă listă de prețuri care însoțesc o serie de denumiri ridicate la rang de artă, meniul este un instrument de marketing sofisticat de care trebuie să știi cum să te folosești așa încât să poți profita la maxim de pe urma sa.

CAPITOL SUSȚINUT DE

În acest capitol vei afla totul despre:

  • Definirea conceptului de meniu. În acest capitol vei descoperi principalele tipuri și categorii de meniu, factori de care să ții cont atunci când definești conceptul pe care vrei să-l abordezi, dar și cum să construiești un meniu de succes pentru bucătărie și bar. 
  • Cum structurezi meniul și alegi preparatele. Află care sunt factorii de care trebuie să ții cont în alegerea preparatelor, principalele criterii de selecție, care sunt categoriile pe care le poți include în meniu și cum le structurezi. De asemenea, vorbim și despre aspectul vizual și cum să construiești meniul ca un profesionist.
  • Cum calculezi food cost-ul și stabilești prețurile de vânzare. În acest capitol vei afla ce este food cost-ul, cum se calculează, ce este procentul de food cost și cum se calculează procentul ideal al costului alimentelor, dar și strategii de stabilire a prețurilor.
  • Prepararea mâncării: rețetar și proceduri. După ce ai stabilit care vor fi categoriile de preparate care vor intra în meniu și ce feluri de mâncare va include fiecare, pasul următor este să faci rețetarul. Descoperă care sunt elementele unei rețete standard, ce este un test de randament și de ce este important, dar și care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecți în prepararea alimentelor.
  • Precauții alimentare: totul despre alergeni. Tot mai mulți oameni se confruntă astăzi cu probleme cauzate de alergii alimentare. De aceea, este extrem de important să acorzi atenția cuvenită acestui aspect și să iei măsurile necesare pentru a preveni situațiile neplăcute. Află care sunt cei mai comuni alergeni și cum eviți riscul de alergii alimentare. 
  • Ce elemente și informații trebuie să apară în meniu. La o primă vedere, răspunsul la această întrebare e simplu: lista de preparate și băuturi pe care oaspeții le pot comanda și la ce prețuri. Doar că meniul reprezintă, de fapt, mult mai mult și trebuie privit ca o carte de vizită a localului.
  • Designul meniului. Descoperă principiile generale de psihologie a meniului, formatele uzuale, cum să alegi culorile și fonturile cele mai potrivite, cum să descrii preparatele și să folosești fotografiile, dar și sfaturi practice pentru un meniu de succes.