Surse de finanțare pentru deschiderea unui local

La nivel de bază, economia este construită pe un sistem de împrumuturi și investiții. Banii există. Iar dacă ideea ta este bună și concepi un plan solid, ai toate șansele să-i obții.

Sursele de finanțare pentru deschiderea sau extinderea unui local sunt aceleași ca în cazul oricărui alt tip de business. Te poți bizui pe folosirea propriilor resurse dacă dispui de suficienți bani și vrei să-ți păstrezi independența (atât în termeni financiar, cât și decizionali).

Dacă însă nu dispui de fondurile necesare, atunci va trebui să îți îndrepți atenția către surse externe – pornind de la prieteni sau familie, la parteneri de afaceri, investitori și instituții financiare.

  1. Investiții proprii

Ca restaurator aspirant, dacă ai propriile economii, investiții sau poți oferi garanții imobiliare la bancă, aceasta ar putea fi cea mai bună variantă pentru a-ți finanța afacerea. Folosirea bunurilor și activelor personale te ajută să eviți un împrumut și ratele lunare aferente. În plus, plata dobânzilor ar putea întârzia momentul la care afacerea devine profitabilă, iar împrumuturile vor trebui oricum rambursate, chiar dacă afacerea eșuează.

Pe de altă parte, atragerea unui investitor îți poate limita libertatea de decizie și de acțiune, iar profitul nu va mai fi doar al tău.

  1. Împrumuturi de la familie sau prieteni

Dacă nu dispui de fondurile suficiente pentru a-ți deschide localul, o mișcare bună este să apelezi la cei apropiați ție,  la familie sau la prieteni care să te ajute. Din moment ce ai deja o relație apropiată cu ei, nu mai există dubii dacă pot avea încredere sau nu în tine. În plus, cu siguranță există bunăvoința de a te sprijini. Dar pentru a nu interveni neînțelegeri, trebuie să stabilești de la început despre ce tip de împrumut este vorba – dacă îți vor cere o mică dobândă sau nu, dacă vor în schimb o parte din afacere sau nu, ori dacă există un termen anume până la care va trebui să returnezi banii. Iar cel mai bine este să și treceți în scris ceea ce ați stabilit, așa încât să evitați orice discuții ar putea apărea în timp.

Înainte însă de a face acest pas, pune-ți următoarele două întrebări esențiale:

  • Înțelege această persoană care sunt riscurile și beneficiile implicate?
  • În caz de eșec, asta ne va distruge relația?
  1. Împrumuturi bancare

Creditele reprezintă, probabil, cea mai uzuală metodă de a obține capital. Însă acordarea acestui împrumut depinde de rezultatul analizei financiare. Și asta nu înseamnă doar evaluare profitului, ci a mai multor aspecte – de la evoluția afacerii și ce perspective de dezvoltare există, calitatea garanțiilor și capacitatea de rambursare, experiența managerului etc. Adică exact acele lucruri pe care ar trebui să le incluzi oricum în planul de afaceri. La fel de important este și tipul de garanții pe care îl oferi.

Toate băncile acordă credite pentru IMM-uri și poți discuta cu un consultant bancar pentru a identifica care este structura de finanțare optimă – fie că e vorba de linii de credit, credite pentru nevoi nenominale, pentru achiziții de echipamente sau de imobile. Se pot acorda credite și pe baza parteneriatelor dintre bănci și guvern pentru afacerile din cadrul programelor de fonduri nerambursabile.

  1. Parteneri și investitori

Investitorii sunt oarecum, la rândul lor, proprietari ai afacerii, ca și tine. De aceea trebuie să fii dispus să „vinzi” o parte din ea și să cedezi o parte din viitoarele profituri. E posibil chiar ca unii dintre investitori să fie participanți activi în activitatea localului, în timp ce alții doar oferă sprijin și consiliere în cadrul întâlnirilor periodice. Majoritatea însă te vor lăsa să îți faci treaba, atâta timp cât le revine constant o parte din profit.

Atunci când intri într-un astfel de parteneriat trebuie să te documentezi foarte bine în privința investitorului și să definiți clar care sunt rolurile și responsabilitățile fiecăreia dintre părțile implicate, precum și diviziunea profitului și a pierderilor. Cel mai bine este să consulți un avocat înainte de a semna contractul!

În general, investitorii aleg acele afaceri care vin să acopere o nișă în piață. Sunt oameni cu o mare experiență de business și își vor da seama imediat dacă planul tău este viabil sau din contră, plin de estimări nerealiste. În același timp, gândesc pe termen lung și sunt mai dispuși să-și asume riscuri comparativ cu clasicele instituții financiare și bancare.

Show